Kirkon korjaustöissä paljastui seinäkirjoitus keskiajan salaliitosta

Kiovalaisten pajarien joukko hyökkäsi Ruhtinas Andrei I:n makuukamariin kesäyönä vuonna 1174 ja tappoi hänet. Murha on ollut tiedossa, mutta vasta kirkon graffiti kertoo salaliittolaisten nimet.

Ulkomaat
Vapahtajan kirkastumisen kirkon seinästä löytynyt kirjoitus.
Vapahtajan kirkastumisen kirkon seinästä löytynyt kirjoitus. Kuvankaappaus Discovery-sivustolta

Venäläisen kirkon korjaustöissä on löytynyt seinäkirjoitus, johon on listattu keskiaikaisia salaliittolaisia ja mahtimiehen murhaajiksi syytettyjä miehiä. Uhri oli yksi aikansa Venäjän mahtavimpia miehiä, ruhtinas Andrei I, kutsumanimeltään Andrei Bogoljubski, "Andrei Jumalaarakastava".

Pereslavl-Zalesskissa noin sadan kilometrin päässä Moskovasta sijaitsevan Vapahtajan kirkastumisen kirkon seinään kirjoitettu teksti ja nimiluettelo lienevät tarkoitetut julkiseksi tiedonannoksi ruhtinaan laajalti kohauttaneesta murhasta.

Aikakirjoista tiedetään, että 1100-luvun poliittisesti kuohuneella loppupuoliskolla tehdyn murhan takana oli salaliitto, johon kuului 20 miestä. Yksityiskohdat olivat kuitenkin jääneet unohduksiin, ja keskiajan kronikoissa mainitaan vain kolmen miehen nimet.

He ovat mukana myös kirkon seinäkirjoituksessa. Joukossa on Andrein lanko, jonka on arveltu halunneen kostaa veljensä teloituksen.

Seinäkirjoitus vahvistaa langon syylliseksi

Salaliittolaiset olivat Kiovan korkeinta ylimystöä, pajareita, joiden kanssa Andrei kävi tiukkaa valtasotaa – ja hän oli siinä selvästi voitolla. Pääkaupungin hän oli siirtänyt Kiovasta Keski-Venäjälle Vladimiriin.

Lopulta pajarit he päättivät, että Andrein oli kuoltava. Salaliittolaiset puukottivat hänet yksissä tuumin hänen makuukamarissaan kesäkuisena yönä vuonna 1174.

"Olkoon heidän piinansa ikuinen"

Kirjoitus löytyi kirkon apsiksesta eli pyöreästä päädystä. Nimet ovat kahtena sarakkeena, ja niiden yläpuolelle on piirretty kruunu ja kirjoitettu: "Kesäkuun 29. päivänä ruhtinas Andrein palvelijat murhasivat hänet. Olkoon hänen muistonsa ja heidän piinansa ikuinen."

Välistä puuttuu kappale tekstiä, mutta lopusta on osa luettavissa: "Nämä ovat ruhtinas Andrein murhaajat. Olkoot he kirotut."

Venäjän tiedeakatemian tutkijat arvelevat, että Vladimirin viranomaiset olivat kehottaneet kirjoittamaan tekstin kirkon seinään kaikissa Kaakkois-Venäjän merkittävissä kaupungeissa. Se kertoo Andrein merkityksestä aikalaisilleen. Ortodoksinen kirkko jopa julisti hänet pyhimykseksi, ja huhuttiin, ettei hänen ruumiinsa koskaan maatunut.

– Nykyään graffiteja pidetään ikävinä sotkuina, mutta keskiajalla talojen ja kirkkojen seinäkirjoitukset toimivat tärkeänä viestintämuotona viranomaisilta kansalle, kertoo professori Aleksei Grippius Discovery News (siirryt toiseen palveluun) -uutissivun haastattelussa.