Poliisin yhteenveto uudenvuoden tapahtumista: Jopa 15 rikosilmoitusta ahdistelusta

Naisten seksuaalinen ahdistelu on pitänyt poliisin mukaan sisällään kourintaa, kähmintää, lääppimistä, puristelua ja kasvojen nuoleskelua. Helsingin poliisi ei ole koskaan aiemmin saanut yhtä monta ilmoitusta seksuaalirikoksista yhden vuorokauden aikana.

Kotimaa
Poliisi-kyltti auton katolla.
Yle

Poliisi on saanut valmiiksi yhteenvedon uudenvuoden tapahtumista Helsingissä. Poliisin mukaan rikosilmoituksia on tutkinnassa tällä hetkellä yhteensä 15 kappaletta, joissa päärikokset ovat yksi raiskaus, kaksi raiskauksen yritystä ja 12 seksuaalista ahdistelutapausta.

Rikosilmoitukset sisältävät myös epäilyjä muun muassa pahoinpitelystä, ryöstön yrityksestä, varkauden yrityksestä ja viestintärauhan rikkomisesta. Rikokset ovat tapahtuneet kahta lukuun ottamatta yleisellä paikalla.

Poliisin esitutkinnan perusteella seksuaalirikoksista epäillään useita eri henkilöitä ja selvitettyjen rikosten osalta rikoksesta epäiltynä on turvapaikanhakijoita. Lisäksi esitutkinnassa olevien ja toistaiseksi selvittämättömien tapausten rikoksesta epäillyt ovat tuntomerkeiltään ulkomaalaisia.

Rikosten uhrit ovat iältään 14–66-vuotiaita naishenkilölitä. Seksuaalinen ahdistelu on pitänyt poliisin mukaan sisällään kourintaa, kähmintää, lääppimistä, puristelua ja kasvojen nuoleskelua.

Uhrien kertoman mukaan epäillyillä on ollut mahdollisesti ennakkoon sovittu taktiikka, jossa he ovat piirittäneet uhrin, ja osa epäillyistä on tehnyt rikoksen.

Poliisi pitää tutkinnassa olevaa 15 eri seksuaalirikostapausta "erittäin suurena määränä". Poliisin tietojärjestelmän mukaan Helsingin poliisille ei ole koskaan aikaisemmin raportoitu näin monesta seksuaalirikoksesta yhden vuorokauden aikana.

"Kaupungilla on edelleen turvallista"

Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtajan Juha Hakolan mukaan selvityksestä on pääteltävissä, että poliisi onnistui estämään laajamittaisen häiriköinnin uudenvuodenyönä.

– Tämä [selvitys] oli viite siihen, että miten viranomaisten kuuluu toimia, jotta laajemmilta häiriökäyttäytymisiltä vältytään.

Hakola sanoo, että poliisi jatkaa toimintaansa edelleen niin, että ahdisteluun puututaan herkästi ja kaupunkilaisia kehotetaan tekemään ahdistelusta ilmoitus poliisille matalalla kynnyksellä.

– Rohkaisemme siihen, että ei jäädä itse nuolemaan mahdollisia haavoja tai pohtimaan, että onkohan tässä nyt mitään aihetta. Ahdistelusta tulee käydä keskustelua viranomaisten kanssa.

Onko kaupunkilaisilla syytä olla nyt varuillaan joukkotapahtumissa?

– Kaupungilla on edelleen turvallista. Helsinki on varmasti yksi turvallisimmista kaupungeista. Mutta on hyvä pitää mielessä, että pidetään itsestä ja kavereista huolta ja tiedostetaan se, että turvallisuusympäristö on tietyllä tavalla muuttunut, Hakola sanoo.