yle.fi-etusivu

Alueellista oopperaa Vaasassa jo 60 vuotta – myös jääkiekkofani löytää yleisöön, kun esitys on lähellä

Vaasan ooppera juhlii kuusikymmenvuotista taivaltaan. Aktiivinen toiminta on tehnyt sen, että alueelliselle oopperalle on edelleen tilausta. Vaasan oopperan kantava voima on oma kuoro ja tekijöiden kova halu tuoda taiteenlajin kansainväliset huipputeokset alueelle nähtäväksi.

kulttuuri
La Bohéme on värikylläinen ja monien rakastama ooppera.
La Bohéme on värikylläinen ja monien rakastama ooppera. Anna Wikman/Yle

Maanantaita on totuttu pitämään teatteri- ja oopperamaailmassa vapaapäivänä, mutta poikkeus vahvistaa säännön. Vaasan oopperassa maanantai on yhtä kelpo esityspäivä kuin muutkin. Se johtuu luonnollisesti siitä, että Vaasan oopperan esityksiä on vain tammikuussa ja näytöspäivät sovitetaan kalenteriin yhteistyössä kaupunginteatterin kanssa.

Tänä vuonna, kun Vaasan ooppera täyttää 60 vuotta, on teokseksi valittu Giacomo Puccinin La Bohéme. Tuttu tarina ja tuttu ooppera monelle. Maanantain näytös ei salia täytä, mutta väkimäärään ollaan tytyväisiä.

La Bohémesta on kaikkiaan yksitoista näytöstä ja viimeiset esitykset ovat tammikuun viimeisellä viikolla. Vaasan oopperasäätiön puheenjohtaja Juha Silander tietää, että La Bohéme on monissa kyselyissä nostettu maailman rakastetuimmaksi oopperaksi.

Sitoutunut väki ja halu tehdä laatua

Kun kysyn Vaasan oopperan johtajalta Annika Westeriltä, miten aina vuosi toisensa jälkeen valmistuu isoja ponnistuksia vaativa ooppera esityskuntoon, hän hehkuttaa oopperan väkeä. Oopperakuoro on Vaasan oopperan sydän, muistuttaa Wester. Ilman sitä ei toteuttaminen olisi mahdollista.

Vapaaehtoisista koostuva kuoro on hurmannut kerta toisensa jälkeen yleisönsä. Se tukee solisteja ja soi kauniisti. La Bohémessa mukana on myös lapsikuoro, Vaasan kaupunginorkesteri sekä Kuninkaallinen Pohjanmaan Rykmentin Henkikomppania.

Oopperasäätiön puheenjohtaja Juha Silander kertoo, että kaikkiaan 60 vuoden aikana on valmistunut lähes sata oopperateosta. Määrä on huikea, mutta se kertoo hyvin, miten sitoutuneita oopperatoiminnassa mukana olevat henkilöt ovat.

Hstoriankirjojen mukaan joinakin vuosina esityskuntoon on valmistunut jopa useampi kuin yksi ooppera.

Jääkiekkokatsomosta oopperayleisöön

Mutta palataan takaisin Vaasan kaupunginteatteriin ja La Bohéme -oopperaan. Yleisöstä löytyy vaasalainen Pauliina Kyrönlahti-Granberg, joka on miehensä kanssa vaihtanut tällä kertaa jääkiekkokatsomon teatterin katsomoon.

– Tänään ei ole jääkiekkomatsia, joten jotakin piti tehdä ja tultiin tänne, nauraa Pauliina.

Ihan ensimmäistäkertaa ei kuitenkaan Paulliina oopperassa ole.

Aluksi olin, että tää ei oo mun juttu.

Pauliina Kyrönlahti-Granberg

– On käyty varmaan viitisentoista vuotta katsomassa täällä oopperaa. Aluksi olin vähän, että tää ei oo mun juttu, mutta täytyy siinä jotakin olla kun viisitoista vuotta on käynyt katsomassa, pohtii Pauliina.

Pauliina kehuu La Bohémen solisteja ja ylipäänsä ääniä, jotka sointuvat hienosti. Hänen listauksessaan tämä ooppera nousee melko korkealle nähtyjen oopperoiden joukossa.

Vaikka Vaasan ooppera on tuttu paikka, ei Pauliina ole lähtenyt muualle Suomeen tätä taiteenlajia katsomaan. Hän arvelee, että ylipäätään se, että oopperaan on tullut lähdettyä, johtuu siitä, että sitä esitetään omassa kotikaupungissa.

Edelläkävijä ennen ja nyt

Vaasan oopperan voimanainen, edesmennyt Irma Rewell kertoi eräässä haastettelussa, että vaati suurta pohjatyötä, että Vaasasta tuli oopperapaikka. Hänen mukaansa Vaasassa tehtiin ikään kuin lähetystyötä oopperayhdistysten saralla. Vaasan jälkeen alkoi alueellinen oopperatoiminta herätä muuallakin Suomessa.

Vaasan ooppera on Suomen toiseksi vanhin alueooppera. Tampereen ooppera on vanhin. Se on perustettu vuonna 1946.

Jo professori Irma Rewellin aikana Vaasan ooppera esitti kanta-esityksiä ja säätiön puheenjohtaja Juha Silander haluaa tämän edelleen jatkuvan. Näin saadaan laadukkaita, uusiakin teoksia alueen oopperayleisölle. Silti Silander haluaa pitää yllä perinteistäkin oopperaa ja siitä on hyvänä esimerkkinä tämän vuoden teosvalinta, La Bohéme.