Sankari vai konna? Vasemmistoliiton edustaja aiheutti Riihimäelle lähes puolen miljoonan euron lisämenot – erottaminen lähti käyntiin

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetun Matti Liimataisen äänestyskäyttäminen on aiheuttanut sen, että Riihimäen kaupungin täytyy maksaa noin 470 000 euroa lisää rahaa kolmen kunnan terveyskuntayhtymälle. Liimatainen sanoo tienneensä mitä teki, mutta puolustaneensa vanhuksia ja vähäosaisia.

Kotimaa
Vakava mies rullaportaissa
Vasemmistoliiton valtuutettu Matti Liimatainen on vastustanut luottamuspaikallaan kaupunginhallituksen tahtoa kerran aiemminkin. Se tapahtui kesällä.Miki Wallenius / Yle

Riihimäen kaupunginhallitus haluaa erottaa Vasemmistoliiton valtuutetun Matti Liimataisen Hausjärven, Lopen ja Riihimäen yhteisen terveyskuntayhtymän hallituksesta.

Syynä on luottamuspula. Liimatainen ei totellut kaupunginhallituksen äänestysohjetta, kun kuntayhtymän hallitus äänesti tämän vuoden budjetista.

Riihimäen kaupunki halusi muuttaa ja pienentää yhtymän budjettia.

Kun muut hallituksen riihimäkeläiset jäsenet äänestivät uuden säästöbudjetin puolesta, liittyi Matti Liimatainen hausjärveläisten ja loppilaisten rintamaan sitä vastaan.

Liimatainen teki satojen tuhansien vahingon?

Terveyskeskuksen ilmoituksen mukaan Riihimäen kaupungin kuntayhtymälle osoittamasta määrärahasta puuttuukin nyt 470 000 euroa.

Se raha Riihimäen kaupungin täytyy kaivaa jostain tämän vuoden aikana.

Jupakan seurauksena Riihimäen kaupunginhallitus päätti tiistaina esittää kaupunginvaltuustolle, että se asettaisi tilapäisen valiokunnan valmistelemaan Matti Liimataisen erottamista. Valiokuntaan tulisi valtuustosta viisi jäsentä.

Matti Liimataista ei voi erottaa, ellei samalla eroteta kaikkia kuutta Riihimäen kaupungin edustajaa. Heidät voidaan valita takaisin, mutta tällöin Liimatainen jätettäisiin rannalle.

Terveyskeskuksen kuntayhtymän hallituksessa on yhteensä 13 jäsentä. Heistä kuusi on Riihimäeltä, kolme Hausjärveltä ja kolme Lopelta.

Janakkalallakin on yksi edustaja, mutta hän käyttää äänioikeuttaan yleensä vain ympäristöasioissa.

 ”En pystynyt äänestämään esityksen puolesta”

Miksi Matti Liimatainen nousi jo toistamiseen kaupunginhallituksen ohjeistusta vastaan?

Kyse oli kuulemma periaatteesta.

Minusta se olisi ollut selvä heikennys perusterveydenhuoltoon.

Matti Liimatainen

– Kaupungilta tuli 475 000 euron säästövaatimus terveyskeskuskuntayhtymän talousarvioon. Näin olisi jätetty täyttämättä kaksi lääkäri-sairaanhoitajaparin vakanssia. Laskennallinen säästö olisi ollut 280 000 euroa. En pystynyt äänestämään sen esityksen puolesta.

Liimatainen uskoo, että virkojen täyttämättä jättäminen olisi näkynyt päivystyksen ruuhkien venymisenä ja ihmisten hakeutumisessa yksityisvastaanotoille ja erikoissairaanhoitoon.

– Minusta se olisi ollut selvä heikennys perusterveydenhuoltoon.

Kolmen kunnan terveyskeskusyhtymä on kolmena viime vuonna tehnyt ylijäämää, joten kyse oli Liimataisen mukaan selvästi Riihimäen tahdosta säästää sen omissa maksuosuuksissa.

– Kun tammikuussa astuivat voimaan myös uudet potilasmaksutkin, niin katsoin, ettei tilanne ole niin paha kuin annettiin ymmärtää, perustelee Liimatainen äänestyskäyttäytymistään.

Keltainen kortti oli jo alla

Vasemmistoliiton valtuutettu Matti Liimatainen on vastustanut luottamuspaikallaan kaupunginhallituksen tahtoa kerran aiemminkin. Se tapahtui kesällä.

– Kesäkuun kokouksessa käsiteltiin sairaanhoitajien käyntimaksua. Vastustin sitä voimakkaasti, koska se kohdistuu liikaa vanhuksiin ja vähäosaisiin. Silloinkin äänestin vastoin kaupunginhallituksen ohjeistusta.

Kun käyntimaksut kuitenkin tulivat voimaan ja vahinkoa ei syntynyt, antoi kaupunginhallitus Matti Liimataiselle pelkän varoituksen.

Eroilmoitus olisi yksinkertaisin ratkaisu

MattiLiimatainen sanoo tienneensä koko ajan mitä hän on tekemässä, ohjeistus ei ole ollut epäselvää.

Jos eroaisin, niin silloin tunnustaisin, että olen äänestänyt väärin.

Matti Liimatainen

– Tiedän mitä seuraukset tulevat olemaan, se on selkeästi tuotu esille. Luottamuspulan takia tämä tulee johtamaan todennäköisesti erottamiseeni.

Yksinkertaisinta olisi, jos Matti Liimatainen eroaisi itse terveyskeskuskuntayhtymän hallituksesta. Sitä ei aio kuitenkaan tehdä.

– Jos eroaisin, niin silloin tunnustaisin, että olen äänestänyt väärin. Katson, että olen omasta mielestäni äänestänyt oikein.

Tätä päätöstä tukee myös Vasemmistoliiton valtuustoryhmä.