Video: Näin soi hevimiesten uutuusooppera – Löydätkö vaikutteita Apocalypticasta tai klassikko-oopperoista?

Perttu Kivilaakso ja Eicca Toppinen uhoavat säveltäneensä kauneimman oopperan sitten Puccinin Turandotin.

indigo
Video: Otteita Indigo-oopperasta

Metallinhohtoisista selloriffeistä tunnetut Apocalyptica-muusikot Perttu Kivilaakso ja Eicca Toppinen eivät turhia kumartele, vaikka kohteliaita ovatkin. Kun Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi tilasi hevimiehiltä oopperan, he sävelsivät siitä juuri sellaisen kuin halusivat.

– Ajattelimme, ettei meillä ole rajoituksia. Meidän ei tarvitse saada klassisten säveltäjäkollegoiden hyväksyntää, Eicca Toppinen sanoo.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Syntyi Indigo, hybridiooppera, jonka sävelkielen tunnistavat sekä Apocalyptica-fanit että romanttisen italialaisen oopperan ystävät. Toisistaan poikkeavien musiikillisten ilmaisukeinojen yhdistäminen muotouskolliseksi oopperaksi oli säveltäjien suurin haaste ja tärkein tehtävä.

Toppinen arvelee, että kulunein ratkaisu olisi ollut ottaa mukaan rummut, sähkökitara tai muita rytmimusiikin instrumentteja, joten niitä välteltiin tietoisesti. Kivilaakso komppaa.

– Nimenomaan yritimme välttää rock-kliseitä ja toisaalta ehkä ympätäkin klassisen musiikin puolelta tuttuja ratkaisuja, jotta oopperataidemuodon yhdistyminen apokalyptiseen sävelkieleen tapahtuisi juuri tradition kautta, Kivilaakso toteaa.

Sellistit väittävät, ettei kukaan muu uskalla säveltää yhtä kauniita aarioita ja romanttista tarinaa 2010-luvulla.

– Siinä on isoa draamaa, romantiikkaa, tragediaa. Se on epätoivoinen rakkaustarina, joka päättyy totta kai tuhoon, Kivilaakso vakuuttaa.

Eicca Toppinen (vas.) ja Perttu Kivilaakso uutuusooppera Indigon lehdistötilaisuudessa Kansallisoopperassa 11. tammikuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kivilaakso erehtyi säveltäjästä

Kivilaakso ja Toppinen ovat tottuneet tekemään musiikin itselleen. Oli kyse sitten Apocalyptican omista sävellyksistä tai muilta lainattujen kappaleiden sovituksista, musiikki on räätälöity juuri heitä varten.

Indigon kohdalla metodi muuttui täysin. Alusta asti oli selvää, ettei Apocalyptica esiinny osana oopperaa. Kaksikko luovutti sävellyksensä noin vuosi sitten Jaakko Kuusistolle, joka editoi, sovitti ja orkestroi musiikin suurelle oopperakoneistolle sopivaksi.

Kiireiset säveltäjät eivät itsekään tarkkaan tiedä, miltä lopputulos kuulostaa. Kivilaakso kävi tunnustelemassa tulevana perjantaina kantaesityksensä saavan Indigon luonnetta harjoituksissa.

– Yllätyin, että pystyin yhtäkkiä unohtamaan sen, missä olin. Luulin kuuntelevani Benjamin Britteniä kunnes tajusin, että ei hemmetti, mä olen itse tehnyt tämän.

Kivilaakso on oopperamiehiä henkeen ja vereen. Esimerkiksi Verdin teokset ovat vaikuttaneet häneen niin, että itku on saattanut tulla jo ennen esityksen alkua.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kuusisto taivutti riffit orkesterille

Apocalypticalla on ainutlaatuinen tapa esiintyä ja soittaa. Sellon piiskaaminen seisten on vähintään epäergonominen soittoasento, ja iskevät heviriffit istuvat paremmin sähkökitaralle ja -bassolle kuin jousisoittimelle.

Jaakko Kuusisto sai eteensä musiikkia, joka pohjasi paikoitellen apokalyptisiin riffeihin. Hänen oli määrä ruuvata sellaiset orkesterimuusikoille sopiviksi.

– Toteutin riffejä ehkä vähän eri kautta kuin mitä alkuperäinen demo antoi ymmärtää mutta niin, että idea säilyi, Kuusisto kertoo.

– Heillä oli tosi selkeä ajatus ja visio, mutta ooppera taidemuotona vaatii sen, että asiat on määritelty tarkkaan paperille. Silloin iso koneisto pystyy toimimaan ja antamaan parhaansa, hän jatkaa.

Kivilaakso muistuttaa, että olisi ollut typerää jättää käyttämättä Kuusiston ammattitaitoa.

– Totta kai halusimme hyödyntää sitä, että Jaakko on visionääri. Halusimme antaa myös hihnaa, että mene ja juokse, Kivilaakso sanoo.

Indigon rooleissa laulavat Markus Nykänen, Marjukka Tepponen, Mari Palo, Christian Juslin, Jaakko Kortekangas, Päivi Nisula, Koit Soasepp ja Petri Bäckström – klassisia laulajia kaikki. Lauluosuuksien merkitys on suuri. Teoksen kulminaatioita ovat 1800-luvulta saakka vaikutteita saaneet aariat.

Ohjaaja tekee omaa visiotaan

Oopperan tarina on täynnä ulottuvuuksia. Ylikansallinen lääketehdas on kehittänyt ihmisen tuottavuutta lisäävän lääkkeen, jonka sivuvaikutukset ovat tuhoisia. Ihmeaineen kehityksessä käytetyllä laitteella on päästy syvälle ihmisen tajuntaan, mutta syvintä tasoa, johon oopperan nimi Indigo viittaa, ei ole koskaan saavutettu. Juuri indigo olisi taannut lääkkeen turvallisuuden.

Tarinaa kehiteltiin toissa kesänä vanhassa pappilassa. Mukana olivat säveltäjien lisäksi lavastaja Sampo Pyhälä, käsikirjoittaja Sami Parkkinen sekä ohjaaja Vilppu Kiljunen, joka kokee nyt voivansa toteuttaa täysipainoisesti itseään.

– Kun työn alla on valmis (aiemmin kantaesitetty) ooppera, tuntuu siltä, että ikään kuin tulkitsen sitä teosta. Nyt mulla on sellainen tunne, että teen omaa visiotani, omaa teostani, Kiljunen määrittelee.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Ooppera on kansan paikka

Ainutlaatuinen produktio vetänee puoleensa sellaisiakin, jotka harvemmin vierailevat oopperatalossa. Heille Kivilaakso ja Toppinen antavat rohkaisevia terveisiä.

– Sama pätee kaikkiin klassisiin konsertteihin: ihmiset helposti ajattelevat, että siellä pitää tuntea joku ihmeellinen koodisto. Se ei pidä paikkaansa ollenkaan. Tänne vain ovista sisään ihmettelemään, Toppinen rohkaisee.

– Ooppera on kansan paikka – tänne pitäisi olla luontevaa tulla, Kivilaakso tähdentää.

Maailmankuulut säveltäjät vetävät Kansallisoopperaan myös ulkomaisia Apocalyptica-faneja.

– Tiedän monia, jotka ovat matkustavat Etelä-Amerikasta, Yhdysvalloista ja Japanista saakka katsomaan, Kivilaakso sanoo.

Kansallisoopperan tilausteos Indigo saa kantaesityksensä 22. tammikuuta. Ooppera näytetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla ja Ylen verkkosivuilla lauantaina 30. tammikuuta klo 19.