1. yle.fi
  2. Uutiset

Saatko näppylöitä pakkasesta? Saatat kärsiä kylmäallergiasta

Kylmäallergiaksi kutsuttuun nokkosihottumaan, joka puhkeaa iholle kylmyydessä, ei auta siedätys. Kylmältä pitää suojautua, jos kutiavia näppylöitä ilmaantuu pakkassäässä oleilun jälkeen iholle.

terveys
Talvivaatteisiin pukeutunut nainen lumisessa maisemassa.
Kaisu Lötjönen / Yle

Kylmäurtikaria eli kylmänokkosihottuma on kiusallinen vaiva, muttei vaarallinen, kertoo lääkäri Jorma Rytkönen. Iholle voi nousta kylmyydessä nokkosrokkoa, joka polttelee ja kutiaa. Vaiva puhkeaa yleensä nuorena aikuisena ja sillä on tapana uusiutua.

– Siitä ei yleensä parane, eikä itseään pidä siedättää kylmälle, koska kyseessä ei ole allergia, vaan nokkosrokkoihottuma. Oireisiin käytetään hoitona antihistamiinia, joka tepsii, kuten muihinkin nokkosihottumiin, neuvoo lääkäri.

Kylmältä pitää suojautua hyvin, jos on taipuvainen saamaan paukamia pakkasesta. Nokkosrokko on siis ihon alltistuminen ulkoiselle ärsykkeelle, kuten tässä kylmälle. Vaatetus, kylmien olojen välttäminen, jopa ihan lämmittimet jalkineisiin, neuvoo lääkäri vaikkapa pilkkijää, joka tahtoo vaivasta huolimatta pakkaseen ja viimaan.

Nokkosihottumaa esiintyy siitä kärsivillä kylmyydelle alttiina olevilla alueilla, joten suojautuminen kannattaa, vaikkei nokkosihottuma ole vaarallinen.

– Se on epämukavaa, joten suosittelen ennaltaehkäisyä ja jos nokkosihottuma puhkeaa, antihistamiineja.

Ihmisen kylmänkestävyys on yksilöllinen asia ja arktisiin oloihinkin tottuu. Iho kärsii kuivasta sisäilmastakin, joten talvi vaikuttaa monin tavoin.

– Olemme oppineet pukeutumaan säätä vastaan, toisaalta lämpimät sisätilat ympäri vuoden eivät totuta meitä viileään samalla lailla, kuin vaikkapa Keski-Euroopassa, jossa taloissakin on talvella viileämpää, muistuttaa lääkäri Jorma Rytkönen.

Lue seuraavaksi