yle.fi-etusivu

Ymmärrätkö vauvaa? Kurssilta saa tulkkiapua

Jo muutaman kuukauden ikäinen vauva voi osata kertoa vanhemmilleen vaikka mitä, jos vain vanhemmat osaavat häntä lukea. Kiireinenkin vanhempi voi pysähtyä tarkkailemaan pikkuistaan.

Kotimaa
Vauva hymyilee neuvolan pöydällä.
Petri Aaltonen / Yle

Ähinässäkin voi olla äänenpaino. Nuttu painaa, nälkä. Ota nyt jo syliin! Vaikka pieni vauva ei vielä osaa puhua, hän osaa viestiä jo paljon. Ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulleella voi olla vaikeuksia ymmärtää vauvan puheetonta kieltä.

Nokialaisterveydenhoitaja Niina Autio odottaa innolla uusia kurssilaisia havainnoimaan perheen pienintä. Vahvuutta vanhemmuuteen ja Lapsi mielessä -kurssit ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Folkshälsanin kehittämiä apuja vauva- ja taaperoperheille.

– Esimerkiksi vauvaryhmässä ihastellaan vauvojen ilmeitä ja eleitä, ja opitaan mitä kaikkea vauva meille kertoo, Niina Autio sanoo.

Toivottavasti tämä avartaa vanhempien silmiä huomaamaan kuinka paljon se vauva meille kertoo asioita.

Niina Autio

Perheet sitoutuvat ryhmiin kevääksi, kokoontumisia on kahden viikon välein yhteensä kahdeksan kertaa. Kurssi järjestetään työpäivän päätteeksi, jotta molemmat vanhemmat pääsevät mukaan.

Kiireiseen vauvaperheen arkeen tarvitaan myös pysähtymistä.

– Välillä neuvolassa kuulee, että ei minulla ole ollut aikaa tarkkailla vauvaa. Kurssilla voi tehdä uusia havaintoja vauvasta. Mitä vauva tekee siellä lattialla, Autio kertoo.

– Toivottavasti tämä avartaa vanhempien silmiä huomaamaan, kuinka paljon vauva meille kertoo asioita.

Nokian kaupungin terveydenhoitajat Anne Tuuri ja Niina Autio.
Perhetyöntekijä Anne Tuuri ja terveydenhoitaja Niina Autio vetävät vauvaperheille kursseja Nokialla.Petri Aaltonen / Yle

Kurssilla annetaan myös kotitehtäviä, joiden on tarkoitus herättää ajatuksia. Tehtävistä suoriutuu vaikka olisi huonosti nukkunut tai kukkunut yönsä.

– Perheet saavat kotitehtäväksi esimerkiksi hyvin arkisen kylpyhetken. Kerrotaan, mitä tarkkaillaan vauvasta, itsestä ja puolisosta. Annetaan uusia näkökulmia ja työkaluja perheeseen, ideoita siihen, mitä kaikkea vauvan kanssa voi puuhastella, Autio täydentää.

Vertaistuki on vauvaperheelle kultaakin kalliimpaa

Perheet saavat kurssilla myös vertaistukea toisilta samanikäisen vauvan vanhemmilta. Siihen kannustetaan, vaikkei kursseille pääsisikään.

– Vertaistuki on tärkeää, koska parhaimmat neuvot ja ohjeet tulevat toisilta vanhemmilta. Joku toinen on ratkaissut ongelman eri tavalla ja se saattaa tepsiä omassa perheessä, terveydenhoitaja Niina Autio sanoo.

MLL:n kursseja järjestetään neuvoloissa kautta Suomen. Kannattaa ottaa yhteyttä omaan neuvolaan, jos kurssitus kiinnostaa. Vertaistukiryhmiä järjestetään neuvoloissa vaihtelevasti.