1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Countryn kuningattaren vauhti ei hyydy – ikinuori Dolly Parton täyttää 70 vuotta

Palkittu, ihasteltu ja kauhisteltukin Dolly Parton täyttää 19.1. pyöreitä. Mittavan uran luonut Parton on menestyimpiä amerikkalaisia populaarikulttuuritähtiä.

Dolly Parton. Kuva: Will Oliver / EPA

Valtavia peruukkeja, glitteriä, yliampuvia vaatteita, ilmapallomaiset silikonirinnat, tonni meikkiä. Dolly Parton on tehnyt keinotekoisuudesta tavaramerkin, joka on oudossa ristiriidassa sinänsä juurevan kantri-musiikin kanssa. Ulkonäkönsä puolesta Parton voisi olla pilakuva amerikkalaisuudesta, suoranaisen mauttomuuden huipentuma, mutta samalla hän on lahjakas muusikko, show-nainen ja ennen kaikkea lauluntekijä.

Ura alkoi kirkosta

Dolly Parton Lontoossa vuonna 2001. Kuva: Hugo Philpot / EPA

Dolly Parton syntyi vuonna 1946 Tennesseen Seviervillessä köyhään suurperheeseen. Partonia patistettiin jo pienestä pitäen musiikin pariin: hän esiintyi ensimmäisen kerran kirkossa kuusivuotiaana. Kitaraa Parton opetteli soittamaa muutamaa vuotta myöhemmin. 

Parton muutti 18-vuotiaana amerikkalaisen country-musiikin mekkaan Nashvilleen ja alkoi niittää mainetta lauluntekijänä. Hello, I'm Dolly -levy julkaistiin vuonna 1967 (siirryt toiseen palveluun).

Ura lähti huimaan nousuun 70-luvun puolivälissä (siirryt toiseen palveluun), jolloin kappaleet I Will Always Love You, Love Is Like a Butterfly ja Jolene nousivat listojen kärkeen.

Vuonna 1980 Parton esiintyi Yhdeksästä viiteen -komediassa Lily Tomlinin ja Jane Fondan kanssa. Elokuvan 9 to 5 -nimikkokappaleesta tuli yksi Partonin uran suurimmista hiteistä. Vuonna 1989 Parton näytteli Teräskukat-draamakomediassa, joka menestyi kohtalaisesti. Samoihin aikoihin Partonin ulkonäkö alkoi muuttua yhä keinotekoisemmaksi.

Tiukka business-nainen

Tarkkana liikenaisena tunnettu Parton lähti vuonna 1986 mukaan Dollywood-huvipuiston toimintaan. Dollywoodista on kasvanut yksi Tennesseen suosituimmista matkakohteista ja se työllistää noin 3000 henkeä. Puistossa vierailee vuosittain yli kolme miljoonaa ihmistä.

Partonin imperiumiin kuuluu tai on kuulunut ravintoloita sekä radioasemia ja levy-yhtiöitä. Hänen omaisuutensa arvioitiin pari vuotta sitten yli 400 miljoonan euron arvoiseksi, ja jo vuonna 1998 hänet nimettiin maailman rikkaimmaksi country-tähdeksi.

Parton on osallisena myös Sandollar Productions -tuotantoyhtiössä, joka on tuottanut muun muassa Buffy, vampyyrintappaja -sarjaa sekä dokumentteja ja elokuvia.

Laulajalla on oma kirjallisuusprojektikin, joka lahjoittaa vuosittain kahdella miljoonalla eurolla kirjoja lapsille.

Dolly Parton vuonna 1984. Kuva: Yle

Suomi jäi väliin

Whitney Houston (siirryt toiseen palveluun) levytti vuonna 1992 I Will Always Love You-kappaleen  Bodyguard-elokuvaan, ja laulusta on tätä kautta tullut Partonin uran tunnetuin. Parton on tehnyt myös useita Euroopan kiertueita, ja hänen piti tulla vuonna 2006 Suomeenkin. Lippuja ei kuitenkaan myyty tarpeeksi ja keikka peruttiin. Parton on voittanut useita Grammyja, vuonna 2011 hänelle myönnettiin elämäntyö-Grammy.

Viime vuosina Parton on päätynyt otsikoihin myös tahtomattaan. Miley Cyrusin kummitätinä Parton on toisinaan joutunut kommentoimaan Cyrusin reteää käyttäytymistä. 

Itseironiaa ja huumoria

Parton tunnetaan myös railakkaasta huumoristaan ja letkautuksistaan. Vaatii paljon rahaa näyttää näin halvalta,  Parton on todennut ulkonäöstään.

Parton kunnostautui (siirryt toiseen palveluun) myös toissa vuonna Glastonburyn musiikkifestivaaleilla: hän "soitti" saxofonilla Benny Hill -huumorisarjan tunnusmusiikkia ja oli säveltänyt tapahtumaa varten uuden laulunkin, joka kulki nimellä Mud Song. Glastonbury tunnetaan sateisuudestaan ja siitä, että vuodesta toiseen koko festivaali on yhtä mutavelliä

Sävellyksistään Parton on todennut seuraavaa:

– Lauluni ovat aika yksinkertaisia, mutta teen niitä paljon.