Hyppää sisältöön

Ikääntyviä RAF-terroristeja epäillään ryöstöyrityksestä Saksassa – keikka epäonnistui

Kolme veteraaniterroristia yritti ryöstää rahankuljetusautoja viime vuonna, uskoo Saksan poliisi. Ryöstäjät eivät kuitenkaan saaneet auton panssariovia auki.

Ryöstöistä epäillyt entiset terroristit Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub ja Daniela Klette. Kuva: Lehtikuva / AFP

Bremenin lähellä, Gross Mackenstedtin Real-supermarketin parkkipaikalla yritettiin viime kesäkuussa ryöstää rahankuljetusauto. Pakettiauto peruutti sen tielle, ja ulos hyppäsi kolme naamioitunutta maastopukuista henkilöä, joista kahdella oli rynnäkkökivääri ja kolmannella sinko.

Ryöstäjät ammuskelivat raha-autoa, mutta vartijat saivat panssaroidun ajoneuvon ovet sisäpuolelta lukkoon. Ryöstäjät eivät mahtaneet niille mitään ja joutuivat pakenemaan ilman saalista. Pakoauto, Ford Focus, löytyi viikon kuluttua metsästä lähiseudulta.

DNA-jälkiä autoista

Puoli vuotta tapauksen jälkeen poliisilla on käsitys tekijöistä, kertoo pohjoissaksalainen NDR-yleisradioyhtiö. Sekä ryöstössä käytetystä pakettiautosta että pakoautosta löytyneiden DNA-jälkien mukaan asialla olivat kuuttakymmentä lähestyvät entiset RAF-terroristit.

Tekijät olisivat Daniela Klette, 57, Volker Staub, 58, ja Burkhard Garweg, jonka ikää ei tiedetä.

DNA-jälkien perusteella Klette ja Staub olivat mukana myös vuonna 1999 Duisburgissa tehdyssä rahankuljetusauton ryöstössä. Tuolloin ryöstäjät saivat mukaansa noin kaksi miljoonaa Saksan markkaa.

RAF lopetti iskut 1998

Die Rote Armee Fraktion (RAF) tai toiselta nimeltään Baader-Meinhoff-ryhmä oli Saksan liittotasavallassa toiminut äärivasemmistolainen terroristijoukko. Se teki iskujaan vuosina 1972-1991, ja niissä kuoli 34 ihmistä.

Huhtikuussa 1998 RAF toimitti julkisuuteen lausunnon, jossa se ilmoitti lopettaneensa "kaupunkisodankäynnin".

Eläkerahaa terroristeille?

Duisburgin ryöstön jälkeen poliisi arveli, että kahden miljoonan markan saalista ei oltu aiottu uusien terroritekojen rahoittamiseen vaan terroristien "vanhuudenturvaksi".

Bremenin lähellä tehdyn ryöstöyrityksen motiiviksi poliisi uskoo sen, että vuonna 1999 ryöstöllä hankitut rahat alkavat olla lopussa.

Syyttäjäviranomaisten mukaan kolmikkoa epäillään nyt myös Wolfsburgissa vajaa kuukausi sitten tehdystä ryöstöyrityksestä. Siinäkin kohteena oli rahankuljetusauto, ja tekotapa hyvin samanlainen kuin edellisellä kertaa.

Myöskään Wolfsburgista eivät ryöstäjät saaneet saalista, joten rahapula jatkunee.

.
.