1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Löytyyko kultaa? – Joutsassa ryhdytään koekairaamaan

Geologian tutkimuskeskus on löytänyt Joutsan-Leivonmäen alueelta kultaa. Keskus selvittää parhaillaan minkä verran ja missä kultaa on.

Kotimaan uutiset
Kivenlohkareita kalliolla.
Jarkko Riikonen / Yle

Geologian tutkimuskeskus löysi maastokartoitusten yhteydessä Joutsasta kultapitoisia kivenlohkareita. Lohkareet ovat kulkeutuneet jääkauden jäiden mukana, mutta oletus on, että ne eivät ole tulleet koviin kaukaa.

GTK on syksyn ja alkutalven aikana tehnyt alueella kallioperän magneettisuuden kartoituksia. Niillä on kartoitettu paikkoja, joissa kallioperässä on kivilajien rajalinjoja. Jos kultaa enemmälti on, se löytynee rajalinjoilta.

– Magneettisuuden mittauksen peruteella laadimme erilaisia malleja siitä, millaisia muutoksia kallioperässä pitäisi olla, että ne selittäisivät mittausten vaihtelut, kertoo geologi Perttu Mikkola GTK:sta.

Koekairaukset alkavat

Mallinnusten perusteella GTK on suunnitellut koekairaukset alueella.

Viisi koereikää on suunniteltu, ja yli kilometriä yhteensä ei ole tarkoitus kairata.

– Viisi koereikää on suunniteltu, ja yli kilometriä yhteensä ei ole tarkoitus kairata, eli reiät ovat sellaisia 150-200 metriä pitkiä kukin, ja miehen ranteen paksuisia, sanoo Mikkola.

Käytännössä paikalle viedään pakettiauton kokoinen teloilla kulkeva kairauskone. Laitteessa on timanttiterä, joka pureutuu kallioon.

– Sitä mukaa kun terä menee syvemmälle, syötämme lisää putkea. Välillä vedetään laite ylös, ja otetaan näyte ulos, Mikkola valottaa.

Mahdollisuudet pienet

GTK toivoo löytävänsä samanlaista kiveä, joista koko kullanetsintä lähti liikkeelle.

Merkittävämmän löydön todennäköisyys on ehkä prosentin luokkaa

– Ei se tietenkään häiritsisi, jos niistä sitä kultaakin löytyisi, mutta ensi vaiheessa olemme tyytyväisiä siihen, jos löydämme oikeanlaisia kiviä. Merkittävämmän löydön todennäköisyys on ehkä prosentin luokkaa, toteaa Mikkola.

Laboratoriotutkimukset kairausnäytteistä valmistuvat siten, että seuraavat askeleet Joutsan kullanetsinnässä tulevat joskus kun jäät ovat lähteneet Päijänteestä.

– Vaihtoehtoja on kaksi. Joko jatketaan tutkimusta, tai todetaan, että tämä oli tässä. Jos projekti jatkuu, meidän on todennäköisesti haettava malminetsintälupa, Mikkola sanoo.

Perttu Mikkolaa haastatteli Eija Heikkilä.