1. yle.fi
  2. Uutiset

Virkamiehet selvittämään mistä miljoonat Jyväskylän musiikkisalille – kansalle avattiin nettikeskustelu

Jyväskylän musiikkisalia miettii seuraavaksi virkamiesten työryhmä. Se alkaa selvitellä mistä löytyy 53 miljoonaa euroa musiikkisalin rakentamiselle ja Paviljongin uudistamiselle. Kaupunki on avannut nettiin myös avoimen keskustelun hankkeesta. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto peräänkuuluttaa hankkeeseen ulkopuolista vastikkeetonta rahoitusta.

Kotimaan uutiset
Musiikkisali ja Paviljongin uudistus on sijoitettu kahden Innova-toimistorakennuksen ja hotellin väliin.
Musiikkisali ja Paviljongin uudistus on sijoitettu kahden Innova-toimistorakennuksen ja hotellin väliin.JMKK Arkkitehdit

Uuden salin ja vanhojen tilojen muutostöiden yhteenlaskettu hinta olisi liki 53 miljoonaa euroa. Sillä saadaan korkeatasoinen liki 1200 katsojaa ja täyden sinfoniaorkesterin vetävä musiikkisali sekä Paviljongin ja naapurihotellin yhdistävä laajennus, johon sijoittuvat uusi kokous- ja kongressikeskus. Musiikkisalin yhteyteen on suunniteltu myös Jyväskylä Sinfonian tarvitsemat esiintymis- harjoitus- ja toimistotilat.

Kaupungin viiden vuoden investointiohjelmassa ei ole osoitettu minkäänlaista rahoitusta konserttisaliin.

Ei konserttisali nouse, jollei siinä ole myös kaupungin rahoitusta.

Timo Koivisto

– 53 miljoonaa on iso summa rahaa ja se tosiaan tarvitaan, jos musiikkisali aiotaan tehdä. Oleellinen kysymys on, että kuinka paljon on mahdollisuus saada ulkopuolista rahoitusta. Sitä tarvitaan merkittävä määrä ja nimenomaan vastikkeetonta rahoitusta eli tukia ja avustuksia. Erilaisten sijoittajien rahaa on paljonkin liikkeellä, jos kaupunki suostuu maksamaan sen pääomavuokrissa takaisin. Tätä rahoitusta nyt on tarkoitus selvittää. Ilman muuta on selvää, että ei konserttisali nouse, jollei siinä ole myös kaupungin rahoitusta, Timo Koivisto linjaa.

Rahoitusselvityksen on määrä valmistua viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Koivisto toivoo rahoitusta muun muassa säätiöiltä, EU:lta ja valtiolta.

– Hämeenlinnan Verkatehtaan ja Lahden Sibeliustalon investointeihin on saatu EU-rahoitusta, mutta silloin EU-rahoitustilanne oli tukialueiden ja -tasojen suhteen hieman erilainen. Opetus- ja kulttuuriministeriöllä saattaa olla joitakin varoja tähän osoitettavissa. Käymme myös keskustelua maakunnan ja kaupungin yritysten kanssa eli onko heillä halua ja mahdollisuutta osallistua.

Keskustelu avattiin ota kantaa.fi -sivustolla

Kaupunginjohtaja Koivisto kehuu konserttisalityöryhmän ohjauksella tehtyä hankesuunnitelmaa korkeatasoiseksi.

– Se on huippuluokkaa, perusteellisesti tehty ihan maan johtavien asiantuntijoiden toimesta. Nyt ollaan tilanteessa, että meillä on konserttisalille paikka, kaava on valmiina ja nyt myös erinomainen hankesuunnitelma, jonka ansiosta tiedämme minkälainen salista voisi tulla ja yksi tärkeimmistä asioista eli se, että kuinka paljon se maksaisi.

Konserttitaloa tai –salia on puuhattu Jyväskylään jo vuosikymmeniä. Valtaosa ajasta on huvennut kinasteluun sen paikasta. Uusi sali on nyt naulattu messu- ja kongressikeskus Paviljongin uudeksi osaksi Matkakeskuksen ja hotellin naapuriin. Lopullista aikataulua kunnalliselle päätöksenteolle ei ole naulattu. Kaupunginvaltuustolle hanke esitellään seminaarissa maaliskuun 7. päivä.

Rahoitusselvityksen lisäksi kansalaisille on avattu kysely ja vapaan sanan mahdollisuus netissäotakantaa.fi-palvelussa (siirryt toiseen palveluun).

Keskustelu on julkinen ja siihen voi osallistua omalla nimellä tai nimimerkillä. Palveluun voi myös luoda tunnukset, joilla kommentointi onnistuu tunnistettuna ja omalla nimellä. Keskustelut ja gallupit ovat tällä erää auki 1.3.2016 saakka.

Luonnos näkymästä musiikkisaliin näyttamön takaa.
Luonnos näkymästä musiikkisaliin näyttamön takaa.JMKK Arkkitehdit
Lue seuraavaksi