1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Halusin nähdä tämän murroskohdan ja tallentaa sen" – Syntyi seitsemän lyhytdokumenttia turvapaikanhakijoista

Suomen turvapaikanhakijatilanne on laittanut elokuvantekijät liikkeelle. Dokumentaristien kameroihin on tallentunut materiaalia muun muassa Helsingistä ja Torniosta. Ensimmäiset seitsemän lyhytdokumenttia nähdään DocPoint-festivaaleilla Helsingissä viikon kuluttua.

Kulttuuri
dokumentielokuva ohjaajat Juuso Lavonen, Rostislav Aalto ja Julia Virkkunen
Dokumentintekijät Juuso Lavonen, Rostislav Aalto ja Julia VirkkunenYle

Helsinkiläinen dokumenttiohjaaja Rostislav Aalto havahtui viime syksynä dokumentin aiheeseen. Tai oikeastaan useamman sellaisen. Hän kuulutti sosiaalisen median kautta elokuvantekijöitä mukaan tallentamaan Suomen turvapaikanhakijatilannetta. Aalto antoi käyttöön oman yrityksensä kaluston, kamerat ja editointilaitteet.

– Kun näen jonkun tällaisen konkreettisen aiheen ja näen, että tämä on selkeästi ajassa oleva problematiikka, kaikki pohtii näitä samoja asioita. Totta kai innostun. Me emme kerro miten asiat ovat, me teemme havaintoja, yritämme päästä lähelle. Annamme näille ihmisille kasvot, Aalto toteaa.

Mukaan projektiin lähti lopulta parikymmentä elokuvantekijää ja valmiina on nyt seitsemän lyhytdokumenttia. Materiaalia on kuvattu syksystä asti eri puolilla maata, muun muassa Helsingissä, Torniossa, Turussa ja Tampereella.

– Minä halusin tallentaa tätä ajan kuvaa, että mitä oikeasti tapahtuu tässä suuressa muuttoaallossa. Halusin nähdä tämän murroskohdan ja tallentaa sen sellaisena kuin me sen näemme. Meidänresurssit ovat hyvin pienet. Tässä ei olla millään oikealla tuotannolla liikkeellä. Me ollaan kaikki vapaaehtoisia.

kuvakaappaus Dokumenttielokuvasta Matkalla Aleppoon
Dokumenttielokuvasta Matkalla AleppoonRami Adham

Matkalla Aleppoon

Vastavalmistuneen ohjaaja-leikkaaja Juuso Lavosen ja ohjaaja Vesa Rajalan elokuvan päähenkilö on suomensyyrialainen Rami Adham, joka vie Helsingistä apua kotiseuduilleen Aleppoon parin kuukauden välein. Elokuvassa nähdään Rami myös paikan päällä, keskellä pommituksia.

– Elokuva kertoo Ramista, joka on tullut 1980-luvun lopulla Suomeen. Hän päätti jossain vaiheessa ruveta auttamaan, kun tämä Syyrian sisällissota Arabikevään myötä alkoi, siellä olevia ihmisiä. Elokuva kertoo hänen matkastaan, Juuso kertoo.

Lavonen on leikannut myös muut projektin elokuvat.

– Olin vähän ärsyyntynyt siitä miten näistä asioista keskustellaan. Aina kun lukee uutisia tai sosiaalista mediaa, siitä keskustelusta tulee paha olo. Nyt kun olen ollut tekemässä tuota Syyria-dokkaria ja se on tosi raffia kamaa, niin itkin aluksi kun katsoin niitä kuvia. Leikkaajana se on jännä, että sinä turrut siihen materiaaliin. Lopuksi et tunne enää mitään tai kadotat sen tunteen.

kuvakaappaus Rotislav Aallon dokumenttielokuvasta Siirto
Rostislav Aallon dokumenttielokuvasta SiirtoRotislav Aalto

Siirto Olympiastadionin retkeilymajasta

Dokumentaristi Rostislav Aallon oma elokuva kertoo syksyllä kolme kuukautta Helsingin Olympiastadionin retkeilymajassa asuneista turvapaikanhakijamiehistä. Miehet siirrettiin Helsingistä eri puolille Suomea. Aallon ei ollut alun perin tarkoitus itse kuvata elokuvia, mutta lopulta hän päätyi paikan päälle tallentamaan miesten viimeisiä hetkiä majoitusyksikössä ja ja heidän hyvästejään toinen toisilleen. Syntyi lyhytelokuva_ Siirto._

Aallon elokuva on seurantadokumentti.

– Nämä ihmiset, mitä minä olen tavannut, ovat olleet hirveän vilpittömiä, kauhean ystävällisiä ja olen oppinut heiltä sellaista herkkyyttä näyttää tunteensa, niin hyvässä kuin pahassa. He elävät koko kropallaan. He osaavat itkeä, he osaavat halata. En usko, että kaikki turvapaikanhakijat ovat avun tarpeessa. Motiivit voivat olla monenlaiset. Tosin uskon, että suurin osa on.

Aalto on projektinsa aikana tavannut myös ison joukon helsinkiläisiä vapaaehtoisia. Perheenäitejä, työttömiä, varhaiseläkeläisiä, jotka ovat kokeneet, että heillä on aikaa auttaa.

– Esimerkiksi Helsingin Viikissä toimiva Turvapaikanhakijoiden tuki ry TUTU on 70 prosenttisesti vaatettanut pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksia. Se on ihan järjetön työmäärä.

Aalto on dokumenttiprojektinsa ohella antanut myös pakettiautonsa vapaaehtoisille vaatteidenjakokäyttöön ja hän on itse ollut mukana jopa kieliryhmissä opettamassa suomea turvapaikanhakijoille. Tutustuakseen ihmisiin.

kuvakaappaus Rotislav Aallon dokumenttielokuvasta Siirto
Rotislav Aalto

Kasvottomat

Toimittajanakin työskennellyt Julia Virkkunen sai Aallolta tehtävän lähteä Tornioon ja tehdä elokuvan sieltä.

– Pasilassa jonottavien turvapaikanhakijoiden määrä alkoi vähentyä. Minua alkoi kiinnostaa, minkälainen paikka se Tornioon perustettu järjestelykeskus on. Lähdin käymään siellä ja tuottaja Rostislav Aalto sanoi, että sinähän voisit tehdä siitä reissusta dokumentin. Kävin kuvaamassa niitä ihmisiä, jotka osallistuivat Rajat kiinni -mielenosoitukseen viime lokakuussa. Samalla kävin järjestelykeskuksen pihalla ja SPR:n perhemajoituksen pihalla katsomassa keitä ne ovat ne ihmiset, ketkä ovat tulleet sieltä rajan yli.

Virkkunen haastatteli elokuvaansa mielenosoittajia ja paikallisia. Tulijoiden rooli elokuvassa on jäädä aidan taakse. Virkkusta on häirinnyt viime kesästä asti Suomessa vallitseva vastakkainasettelu se, ettei mitään saa sanoa. Muuten olet joko raisisti tai suvakki. Kaivetaan poteroita ja pystytellään siellä.

– Ihmiset puhuvat toistensa ohi. Mitään keskustelua ei synny.

Virkkusen dokumentin teemana on myötätunto.

dokumenttielokuva Kasvottomat ohjaus Julia Virkkunen
Julia Virkkusen dokumentista Kasvottomat

DocPointissa sadan minuutin erityisnäytös

Dokumentaristiryhmän seitsemän elokuvaa tulevat ensimmäistä kertaa esille viikon päästä Helsingissä, DocPoint-festivaalin erityisnäytöksessä. Turvapaikanhakija-dokumenteille on annettu yhteensä aikaa sata minuuttia.

Aalto laittoi koko hankkeen liikkeelle pikavauhtia, joten varsinaista rahoitustakaan ei elokuville ehditty hankkia.

– Elokuvan tuotantoprosessi Suomessa on niin hidas, että tilanne olisi ollut jo ohi. Vuoden päästä nämä turvapaikanhakijat olisi jo joko lähetetty takaisin tai ne olisivat jo saaneet turvapaikkapäätöksen ja olisivat onnellisina jossain yliopiston kursseilla opiskelemassa suomea. Tämä hetki ei olisi tallentunut.