Hyppää sisältöön

Ihmiskoe pikkukoululaisilla – talvivaatteiden pukeminen leikkaa ulkoiluaikaa välitunnilla

Pikkukoululaiselle voi tulla välitunnilla kiire. Pakkasella pitää pukeutua kunnon ulkoiluvaatteisiin, mutta sepä ei käy ihan hetkessä. Mutta kun on tomera, niin kyllä uloskin ehtii. Asiaa tutkittiin Ylen ja Savonlinnan Talvisalon koulun järjestämässä kokeessa.

Nopea pukija ehtii välitunnilla lumileikkeihin. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Kovalla pakkasella koululaisten välituntien vietto nousee usein puheenaiheeksi. Onko pakko mennä ulos, vai saako jäädä koulun käytäville? Mitään lakisääteistä rajaa ei ole, mutta ihan purevimmassa pakkasessa koululaisten ei tarvitse mennä välitunnilla ulos.

– Jokaisella koululla on varmaan omat pakkasrajat, mutta Savonlinnassakin on monenlaisia käytäntöjä. Keli kokonaisvaltaisesti ratkaisee, esimerkiksi tuuli tekee pakkasesta purevamman. Raja lienee yleisesti siinä parin kymmenen pakkasasteen tienoilla, kertoo Talvisalon koulun rehtori Tuomo Nurmela.

Ja lapset oppivat ainakin pukemaan. Koeryhmässämme oli kakkos- ja kolmosluokkalaisia, joilla on jo kokemusta pukeutumisesta. Talvivaatteetkin ovat asialliset.

– Ekaluokkalaisilla pukeminen kestää kauemmin, mutta nämä ovat jo harjaantuneita. Vaatettakin on riittävästi, on toppahousut ja -takit ja kunnolliset talvikengät ja villasukat. Kyllä niillä tarkenee, toteaa erityisopettaja Satu Itkonen.

Pukemiseen meni aikaa, jonkin verran

Koetilanteeseen lapset tulivat luokkahuoneesta naulakolle sisävaatteissa. Pukeminen alkoi kello 09.48.15.

– On minulla vähän talvivaatteita koulussa mukana, tai siis on tarpeeksi, sanoo Ahti.

 –Saa olla lämpimät vaatteet, mutta tärkeää on, että ne ovat rosvomaiset, sanoo puolestaan Kiia.

Vaateet menivät päälle vauhdilla. Ensimmäiset olivat valmiina kello 09.49.10, eli alle minuutissa.

– Huonosti meni! Liian hitaasti, kuuluttaa Ville.

Viimeinenkin kaulaliina ja huppu oli sievästi oikaistu kello 09.50.45, kahdessa ja puolessa minuutissa. Tosin joudutaan toteamaan, että niin kuin usein tieteellisessä kokeessa, tässäkin mittaaminen vaikuttaa itse ilmiöön

– Loistosuoritus! En ole ikinä nähnyt näin nopeata. Kyllä toimittajan läsnäolo ja rehtorin valvonta vaikutti. Yleensä menee noin viisi minuuttia, kun samalla seurustellaan. Sen verran menee kyllä itselläkin, Satu Itkonen toteaa.

Riisuminenkin ottaa aikaa, ainakin vähän

Kun kello soi ja punaposkiset oppilaat rientävät sisään alkaa naulakolla taas vilske. Ulkoiluun onkin monta hyvää syytä.

– Meillä on käytäntönä, että ainakin kerran päivässä pyritään käymään ulkona, vaikka olisi pakkasta yli 20 astetta. Siinä talokin vähän tuulettuu ja tarttuvat virukset sisäilmassa ehkä vähenevät. Se myös virkistää, rehtori Tuomo Nurmela perustelee.

Virkeästi se talvivaatteiden riisuminen käykin. Nopeimmat selviävät siitä parissa kymmenessä sekunnissa. Joku toppahaalarin lahje vähän takertelee. Kohta oppilaat ovat paitahihaisillaan menossa luokkahuoneeseen. Vaaterevohka söi välitunnista jopa liki neljä minuuttia. Opettajalle jäi tosin vielä kaulaliina kaulaan ja takki päälle.

– Aikuiset ovat vähän hitaampia, Satu Itkonen myöntää narussa suin.