Koe uusi yle.fi

Perjantai-dokkari: Odinin sotilaiden kylmä marssi

Vuosi vaihtui ja keskelle Joensuuta repesi kuilu. Sitä ei voi nähdä, mutta sen voi tuntea, ja pelko on siitä vastuussa. Perjantai-dokkarissa selviää kuka pelkää, ketä ja kuinka paljon?

Kotimaa
Perjantai-dokkarissa marssitaan Odinin sotilaiden perässä läpi Joensuun yön.
Pakkasen lisäksi pelko kiristää tunnelmaa Joensuussa. Mutta kuka pelkää, ketä ja kuinka paljon? Perjantai-dokkari lähti marssille läpi Joensuun.

Kello lähestyy iltakymmentä. Lumi narskuu autiolle Joensuun torille kerääntyneen miesjoukon kengissä. Pari tupakkaa syttyy.

Toistakymmentä miestä lähtee marssiin parijonossa. Jono liikkuu korostetun rauhallisesti. Kaksi etummaista kantaa lakonista kylttiä: Järkeä maahanmuuttoon.

– Kerrankin semmoinen asia, jonka puolesta kehtaa taistella. Järkeä nimenomaan, juttelee yksi mielenosoittajista seuralaisilleen.

Odinin sotilaat sanovat marssivansa turvaamassa valkoisten suomalaisten katurauhaa. Kaduilla, joita pitkin marssi käy, näyttää hyvin rauhalliselta.

Tulkkina työskentelevä Ali Giray sanoo tuntevansa monia, jotka liikkuvat ulkona Odinin sotilaiden kanssa samaan aikaan. Hänen tuntemansa ihmiset pelkäävät marssijoita.

– Tiedän, että monia pelottaa. Sekä maahanmuuttajia että kantasuomalaisia.

Seassa pilkahdus toivoa

Pelko pohjautuu ainakin osittain 90-luvulla Joensuuta terrorisoineiden skinien perintöön. Silloin ei maahanmuuttajalla ollut juuri asiaa kaupungille.

Tähän perintöön linkittyvät joidenkin mielestä Odinin sotilaatkin.

– Me emme halua 90-lukua takaisin, sanoo Ville Elonheimo, monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittäjä.

Osa niistä, jotka pelkäävät katuja, kokevat saavansa mustatakeista turvaa.

– Kait se on ihan hyvä, että semmosiakin on. Nämä maahanmuuttajat tekee kuitenkin vaikka minkänäköstä, sanoo Riku.

– Joistakin kavereista on tuntunut turvattomalta, mutta ei minusta itsestäni, sanoo Anni.

Ali Giray näkee kaiken pelon seassa pilkahduksen toivoa.

– En usko että 90-luku voi palata Joensuuhun, koska monilla on jo kokemuksia maahanmuuttajista. Suomalaiset ymmärtävät, että omenasäkistä löytyy mätiä omenia, mutta kaikki eivät ole samoja.