Stephen Hawking: Ihmiset tuhoavat maapallon lähes varmasti

Tieteen ja teknologian kehitys luovat uusia tapoja, joilla asiat voivat mennä pieleen, Hawking sanoi BBC:n mukaan. Juttu on julkaistu vuonna 2016.

Stephen Hawking
Stephen Hawking.
Stephen Hawking joulukuussa 2015. Facundo Arrizabalaga / EPA

Ihmiskunnan selviytymistä uhkaavat ennen muuta itse aiheuttamamme vaarat, sanoo maailmankuulu fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking.

Hän kommentoi asiaa luennon päätteeksi vastauksena yleisökysymykseen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Hawking mainitsi ydinsodan, ilmastonmuutoksen ja geneettisesti muunnellut virukset esimerkkeinä mahdollisista tuhon syistä. Hänen mielestään tieteen ja teknologian kehitys luovat "uusia tapoja, joilla asiat voivat mennä pieleen", BBC kirjoittaa.

Hawking huomautti, että vaikka jonain tiettynä vuonna tapahtuvan katastrofin todennäköisyys on varsin matala, ajan myötä riski kertautuu ja katastrofi käy lähes väistämättömäksi "seuraavien tuhannen tai kymmenentuhannen vuoden aikana".

– Siihen mennessä meidän olisi pitänyt levittäytyä avaruuteen ja muille tähdille, joten katastrofi maassa ei tarkoittaisi ihmisrodun loppua.

– Emme kuitenkaan perusta omavaraisia siirtokuntia avaruuteen ainakaan seuraavien sadan vuoden aikana, joten meidän täytyy olla hyvin varovaisia tänä aikana, Hawking sanoi BBC:n mukaan.