yle.fi-etusivu

Tuiran joutsenten ruokinnasta tuli ongelma – kieltotaulut ilmaantuvat takaisin rantaan

Joutsenille tuotava ruoka houkuttelee paikalle myös muista vesilintuja. Uimapaikan käyttäjät ovat huolissaan hygieniasta.

Kotimaa
Joutsenet Oulun Merikoskessa.
Ari-Pekka Auvinen

Lintujen ruokkimisesta muistuttavat kieltotaulut palaavat pian Oulun Tuiran rantamaisemaan.

Asia on noussut ajankohtaiseksi, kun lintutieteellisen yhdistyksen arvion mukaan kymmenet jopa sadat ihmiset tuovat ainakin satunnaisesti ruokaa Tuirassa viihtyville linnuille, erityisesti joutsenille.

Uimapaikoista vastaava kemisti Seija Karjalainen muistuttaa, että lintujen ruokkimiskielto Oulujoen varressa Rautasillalta voimalaitokselle ulottuvalla alueella on ollut voimassa jo kymmenisen vuotta. Kiellot eivät vain viime aikoina ole olleet kaupunkilaisten nähtävillä.

Jos siellä olisikin vain kolme joutsenta, mutta kun sinne kertyy kymmeniä, jopa satoja muita vesilintuja. Ensimmäinen pelko on, että tautia aiheuttavat bakteerit pääsevät leviämään ja tarttuvat ihmisiin. Niistä aiheutuu myös rannalla hygieniaongelmia ja kesäaikana sorsat kulkevat lähitalojen pihoilla.

Seija Karjalainen, kemisti Oulun kaupunki

– Kaupungin puistopuolen asettamat kyltit on jostakin syystä revitty pois. Puistopuoli on laittamassa ne uudelleen paikalleen ja todennäköisesti uimarannalletulee vielä muistutus siitä, koska millään uimarannalla ei lintujen syöttäminen ole sallittua.

Valvontaa ei kuitenkaan tässä vaiheessa olla lisäämässä.

”Jos siellä olisikin vain kolme joutsenta”

Seija Karjalainen toteaa, että ongelma eivät ole kolme joutsenta, vaan ruoan perässä tulevat muut vesilinnut.

– Jos siellä olisikin vain kolme joutsenta, mutta kun sinne kertyy kymmeniä, jopa satoja muita vesilintuja.

– Ensimmäinen pelko on, että tautia aiheuttavat bakteerit pääsevät leviämään ja tarttuvat ihmisiin. Niistä aiheutuu myös rannalla hygieniaongelmia ja kesäaikana sorsat kulkevat lähitalojen pihoilla.

– Aikaisemmin, noin kymmenen vuotta sitten, alueella on ollut myös rottaongelma.

Tänä talvena rotista ei Karjalaisen tietojen mukaan ole tullut havaintoja. Jos taudit pääsisivät leviämään, jouduttaisiin ranta sulkemaan.

Ruokintapaikka lähelle voimalaitosta?

Lintutieteellisen yhdistyksen mukaan joutsenet tarvitsevat talviaikana selviytyäkseen ihmisen tarjoamaa ravintoa. Oulun kaupungilla on erityisiä lintujen talviruokintapaikkoja, joita Seija Karjalainen ohjaa käyttämään.

– Olemme osoittaneet tietyt talviruokintapaikat, joista lähin on Laanilan eli entinen niin sanottu Typen sula. Ruokkijat pitäisi ohjata virallisille paikoille. Kyllä linnut menevät perässä, jos eivät tuossa ruokaa saa.

Moni kuitenkin ruokkii lintuja, vaikka on tähänkin asti tiennyt sen olevan alueella kiellettyä. Yhdeksi ratkaisuksi on esitetty luvallisen ruokintapaikan perustamista alajuoksulle, lähemmäs voimalaitosta.

– En voi ottaa siihen kantaa. Mietimme, että joku 300 metriä voisi olla siedettävä etäisyys uimapaikasta, Seija Karjalainen arvioi.

Tuirassa viihtyy kolme joutsenta

Oulun Tuirassa elää nyt kolme joutsenta. Linnut on tuotu Laanilaan Kemiran tehtaan purkuputken läheisyyteen, mutta ne ovat siirtyneet oleilemaan alajuoksulle Tuiran uimarannan läheisyyteen.

Uusimmat tulokkaat, kaksi laulujoutsenta, tuotiin Ouluun vuodenvaihteen tietämillä ja Tuiran kyhmyjoutsen on viihtynyt Tuirassa jo toista vuotta, sillä se tuotiin paikalle jouluna 2014.