Poro sopeutuu hyvin lumeen, mutta liika on liikaa

Poikkeuksellisten säiden lisääntyminen voi lisätä poroelinkeinon epävarmuutta. Poron selviytyminen talvesta riippuu sopivien laidunten ja talviravinnon määrästä sekä ravinnon saavutettavuudesta laitumilla – siis lumiolosuhteista. Poro sopeutuu hyvin lumeen, mutta ongelmia ilmenee, jos lunta on erittäin paljon, se on jäistä tai se sulaa harvinaisen myöhään.

Kotimaa
Poro selviää talvesta, jos sopivia laitumia ja talviravintoa riittää.
Poro selviää talvesta, jos sopivia laitumia ja talviravintoa riittää.Minna Turunen

Vaikeat sääolosuhteet asettavat poronhoitajien perinteisen tiedon ja kokemuksen koetukselle. Poronhoitoa hankalissa olosuhteissa voidaan tukea takaamalla riittävästi tilaa laidunkiertoon ja jakamalla poronhoitoalueella tietoa hyvistä käytännöistä.

Poronelinkeinolle ovat tärkeitä riittävän monimuotoiset laitumet sekä jäljellä olevien luppometsien säilyminen. Hyvin suunniteltu ja toteutettu laidunkierto voi merkittävästi helpottaa vaikeita talvioloja.

Laitumet tarvitsevat laajasti tilaa

Toimivaan laidunkiertoon kaivataan kylliksi tilaa ja tämä olisi huomioitava maankäyttöhankkeissa. Eri paliskunnissa vaikeisiin talvioloihin sopeudutaan eri tavoin ja hyviksi havaituista toimintatavoista olisikin tärkeä jakaa tietoa koko poronhoitoalueelle.

Porohoidon talviset haasteet ilmenevät Lapin yliopiston Arktisen keskuksen julkaisemasta raportista Suomen poronhoitoalueen lumiolosuhteet ja niiden vaikutukset poronhoitoon. Hanketta veti Jyväskylän yliopiston Biologian ja ympäristötieteen laitos ja siinä oli mukana Lapin yliopiston Arktinen keskus, sveitsiläinen WSL Institute for Snow and Avalanche Research SLF, Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitos sekä paliskuntia.