Vallan tylyjä terveisiä asunnonomistajille – ikuisen lypsylehmän vero nousee taas vuosia peräkkäin

Edellinen veronalennus on vuodelta 1996. Kuntien kiinteistöverotulot ovat kasvaneet 600 miljoonalla eurolla vuodesta 2009. Omakotiasujan verolasku on noussut jopa satasia vuodessa.

Kotimaa
grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kuntien pyörittämä kiinteistöverojen korotusautomaatti kiihtyy pian taas uusille kierroksille, kun valtio avartaa veroprosenttien vaihteluvälejä, joiden rajoissa kunnat päättävät kiinteistöveroistaan. Tälle ja ensi vuodelle on jo olemassa valtion päätökset ja vastaavantehoiset korotukset on suunnitteilla myös vuosille 2018 ja 2019.

– Kiinteistövero on asumiskulujen toiseksi suurin menoerä, joten tämä ei ilahduta meitä lainkaan, manailee toiminnanjohtaja Kaija Savolainen Suomen Omakotiliitosta.

Kiinteistöverojen korotuksissa ei ole mitään uutta, vaan ne ovat lähes automaatin lailla kohonneet vuosi vuoden perään. Vakituisen asunnon keskimääräinen kiinteistövero on edellisen kerran laskenut 1996. Yleisen kiinteistöveron eli tonttiveron keskiarvo keveni edellisen kerran 2008.

Asunnonomistaja on havainnut muutoksen kiinteistöverolaskussaan. Veronmaksajain Keskusliiton tekemän laskelman mukaan tavallisen rivitaloasujan vuosittainen kiinteistövero on helposti kaksinkertaistunut verrattuna vuoteen 2009 (ks. oheinen taulukko). Vero voi nousta jo noin 400 euroon vuodessa.

– Kiinteistöveroesimerkit ovat hyvin tapauskohtaisia, ja niinpä vaikka omakotitaloissa useampien satasten korotukset eivät ole mitenkään tavattomia, sanoo pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola Veronmaksajain Keskusliitosta.

Asukkaan maksukyky halutaan veroperusteeksi

Kiinteistöveron suuruus perustuu rakennukseen ja alla olevaan tonttiin. Omakotiliitto haluaisi lisätä asukkaan maksukyvyn yhdeksi veroperusteeksi.

– Tärkeintä olisi tehdä kokonaisuudistus, jossa huomioitaisiin kotitalouden käytettävissä olevat tulot kiinteistöveroa määrättäessä. Ikääntyville olisi hyvä saada leikkuri verotukseen. Se mahdollistaisi ikääntyvien kotona asumisen, Savolainen ehdottaa.

Kuntien tulot lähes kaksinkertaistuneet

Kunnille kiinteistöveron korotukset ovat tienneet verotulojen roimaa nousua. Vuonna 2009 kiinteistöverot tuotivat kunnille 0,97 miljardia euroa, viime vuonna jo 1,6 miljardia euroa.

Vuodelle 2019 Kuntaliitto ennakoi 1,8 miljardin euron kiinteistöverotuloa. Jos näin käy, on kuntien saama kiinteistöverotulo lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Kiinteistöistä saadut verotulot ovat kohonneet selvästi kunnan muita verotulonlähteitä nopeammin.

Tämän vuoden kiinteistöverolaskut postitetaan asunnonomistajille maaliskuussa. Eräpäivä on syksyllä.