1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja oikeudessa – kiisti törkeän veropetoksen

Valtiopäiväedustajat joutuvat harvoin käräjille Ruotsissa. Svenska Dagbladetin mukaan syytteet ovat poikkeuksellisen vakavat.

Martin Kinnunen Kuva: Riksdagen

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustajaa Martin Kinnusta epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Oikeudenkäynti Kinnusta vastaan alkoi Tukholman Södertörnin käräjäoikeudessa tiistaina, kertovat ruotsalaislehdet.

Kinnunen kiisti syyllistyneensä rikoksiin ja syytti epäselvyyksistä konsulttia, jonka oli määrä hoitaa kirjanpito. Mikäli hänet todetaan syylliseksi, vähimmäisrangaistus epäillyistä rikoksista on vankeustuomio. Se voisi vaikuttaa Kinnusen asemaan valtiopäivillä.

– On selvää, että se vaikuttaisi, Kinnunen sanoi saapuessaan oikeuteen.

Oikeus voisi erottaa Kinnusen

Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) huomauttaa, että oikeus voisi erottaa Kinnusen valtiopäivätehtävästään, mikäli hänet todetaan syylliseksi epäiltyihin rikoksiin.

Lehden mukaan on harvinaista, että valtiopäiväedustaja joutuu oikeuteen. Tapauksia on viime vuosikymmeninä ollut muutamia, mutta yhdessäkään syytteet eivät ole olleet yhtä vakavia kuin Kinnusta vastaan.

Syytteet liittyvät aiempaan skandaaliin

Kinnusen oikeudenkäynti liittyy aiempaan ruotsidemokraatteja skandaaliin, jossa valtiopäiväedustaja Erik Almqvistia kehotettiin eroamaan rasistisen käytöksen vuoksi.

Puolue maksoi hänelle "erorahoina" mediapalveluista 3,7 miljoonan kruunun eli noin 400 000 euron korvauksen. Se vastasi hänen erossa menettämiään valtiopäiväpalkkojaan. Rahat maksettiin yhtiön kautta, jonka hallituksen ainoa edustaja oli Kinnunen.

Syyttäjän mukaan rahansiirroista ei ole maksettu tuloveroa eikä arvonlisäveroa. Syyttäjä laskee, että Kinnusen yhtiö jätti veroja maksamatta noin 1,5 miljoonan kruunun arvosta.

Martin Kinnunen valittiin valtiopäiville syksyllä 2014. Hän toimi aiemmin puoluejohdon lehdistösihteerinä.