yle.fi-etusivu

Ensimmäinen bussi matkaan: Norja palauttaa turvapaikanhakijoita Venäjälle

Venäjä ilmoitti viime torstaina hyväksyvänsä turvapaikanhakijoiden palautukset linja-autoilla. Aiemmin heidän piti palata polkupyörillä.

turvapaikanhakijat
Storskogin raja-asema Norjassa.
Storskogin raja-asema Norjassa. Tästä on tänä vuonna kulkenut noin 4000 pakolaista. Nyt heitä ei juurikaan näy, Norja on tiukentanut rajavalvontaa ja talvisää ei houkuttele ihmisiä liikkumaan jäisiä teitä. Kerstin Kronvall / Yle

Ensimmäinen Norjasta Venäjälle turvapaikanhakijoita palauttava bussi on lähtenyt matkaan Kirkkoniemestä illansuussa, kertoo yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Useat turvapaikanhakijat ilmoittautuivat vapaaehtoisesti palautettaviksi.

Vielä eilen maanantaina NRK kertoi, että turvapaikanhakijat eivät suostuisi nousemaan busseihin.

– Kaikki perheet jäävät istumaan ulos kylmään. Emme mene busseihin, ilmoitti Rami Haddad Jordaniasta.

Suurin osa nuoria miehiä

Kirkenesin ulkopuolella sijaitsevasta Finnmarkin maahantulokeskuksesta kerrotaan NRK:lle, että suurin osa palautettavista turvapaikanhakijoista on yksin Norjaan saapuneita nuoria miehiä. He ovat luopuneet toivosta saada jäädä Norjaan.

Heidät kuljetetaan Kirkkoniemestä todennäköisesti Murmanskiin. Matkaa on noin 250 kilometriä.

Turvapaikanhakijoita koottu Kirkenesiin

Norjan poliisi (siirryt toiseen palveluun) kokosi viikonlopun ja maanantain aikana palautettavia turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksista eri puolilta Norjaa Finnmarkiin. Ainakin 70 ihmistä kuljetettiin Finnmarkin maahantulokeskukseen.

Venäjä ilmoitti viime torstaina hyväksyvänsä turvapaikanhakijoiden palautukset linja-autoilla. Se hyväksyy sellaisten henkilöiden palauttamisen, joilla on oleskelulupa tai viisumi Venäjälle. Aiemmin heidän piti palata polkupyörillä, joilla he olivat ylittäneet rajan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä