Potilasturvallisuus ja tietoturva rajoittavat sähköisiä terveyspalveluita

Kankeus sähköisessä sote-asioiden hoitamisessa voi hankaloittaa potilaan asioimista. Kainuussa on käytössä Omasote-palvelu, jossa voi varata laboratorioajan, mutta omia sairaskertomuksia sitä kautta ei kuitenkaan näe.

terveys
Kuvakaappaus Kainuun Omasoteen kirjautumisesta.
Kuvakaappaus Kainuun Omasote-sivuilta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten palvelujen käyttö on lisääntynyt Kainuussa Omahoito-palvelun käynnistyttyä. Kuukausittain käyttäjiä on tuhansia, ja uusien käyttäjien määrä lisääntyy jatkuvasti.

Sähköisen palvelukanavan kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja pyytää sähköisen lääkemääräyksen uudistamista.

Omasotessa voi tehdä myös sähköisen terveystarkastuksen. Palvelujen tavoitteena on säästää asiakkaiden ajankäyttöä.

– Järjestelmässä voi katsoa myös omia potilastietoja riippumatta siitä, mikä on asiakkaan aikataulu. Palvelu on käytössä joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa, opastaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Omasote-järjestelmä on nopea siinä mielessä, että yhdellä kirjautumisella voi hoitaa monia asioita ja lähettää kysymyksiä, vaikka toisessa päässä ei ole ketään paikalla. Vastausta ei kuitenkaan saa saman tien.

Mutta niin kauan kuin salassa pidettävää tietoa ei pystytä salaamaan, paperitonta mallia ei ole tulossa.

Maire Ahopelto

– Terveydenhuollon ammattilaisilta vastauksen saa muutaman päivän sisällä ja laboratoriovastaukset ovat nähtävillä heti, kun ne ovat valmiit, kertoo Ahopelto.

Kaikkia palveluja ei ole tarjolla sähköisessä muodossa. Muun muassa poliklinikka- ja hammaslääkärikutsut lähetetään edelleen kirjeitse.

– Tällä varmistetaan tiedon perille meno ja se, että asiakkaalle siitä tieto paperilla. Myös salassa pidettäviä tietoja, kuten sairaskertomuksia, ei voida lähettää sähköisesti. Kyse on tietosuojasta, joka Suomessa on erittäin tarkka. Näitä tietoja ei saa jäädä vääriin käsiin, sillä toisen kirjeen avaaminen ei ole laillista, sanoo Ahopelto.

Paperikirjekin voi olla tietoturvariski

Otanmäellä asuvalla Teuvo Ruotsalaisella on omakohtaisia ja huonoja kokemuksia Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon lähettämistä kirjeistä. Ruotsalainen sai omalla nimellään laskun Kainuun keskussairaalasta. Laskusta selvisi, että hänen vaimonsa oli käynyt naistentautien poliklinikalla.

– Seuraukset voivat olla vakavat, jos vaimoni olisiesimerkiksi halunnut pitää salassa tuon hoitotapahtuman. Selvitin asiaa ja minulle kerrottiin, että kyse on itseilmoittautumisjärjestelmässä olevasta ohjelmavirheestä.

Sairaskertomuksia ei voida lähettää sähköisesti.

Maire Ahopelto

Ruotsalaisella on kokemusta myös toisesta tapauksesta, jossa kaksi Ruotsalaisen terveyttä koskevaa kirjettä oli kannettu väärään osoitteeseen, josta kuolinpesän selvittäjät löysivät ne avattuina.

– Tätä kirjekyyhkyshommaa pidetään turvallisempana kuin sähköpostia. Sähköpostini voin avata vain salasanalla, mutta kirjeet voi avata kuka tahansa, jyrähtää Teuvo Ruotsalainen.

Minusta potilaan asema on turvaton ja lähes olematon.

Teuvo Ruotsalainen

Kajaanista neljänkymmenen kilometrin päässä asuvaa otanmäkeläistä harmittaa, kun kaikkia terveydenhuoltoon liittyviä asioita, kuten laboratoriokutsuja, ei voi hoitaa sähköisesti.

– Käytännössä tämä asia voitaisiin hoitaa Omasoten kautta. Silloin minulle olisi tullut puhelimeen viesti, että Omasotessa on postia. Ei olisi tarvinnut soitella ja odotella päiväkausia ohjeita, ja samalla laboratoriolähete olisi voitu antaa Omasoteen. Sieltä olisin nähnyt, mitä kokeita minusta otetaan, Ruotsalainen sanoo.

Paperiton tulevaisuus kaukana

Tulevaisuudessa sähköisesti hoidettavat sosiaali- ja terveysasiat eivät laajene kovinkaan nopeasti, vaikka tietoturva-asiat ovat luotettavia, sillä Kainuun soten käyttämä sähköinen järjestelmä toimii omassa suljetussa tietoverkossa.

Tätä kirje kyyhkyshommaa pidetään turvallisempana kuin sähköposti.

Teuvo Ruotsalainen

– Asiakas kirjautuu sinne, ja sieltä tiedot eivät välity mihinkään ulkopuoliseen tietojärjestelmään. Mutta niin kauan kuin salassa pidettävää tietoa ei pystytä salaamaan, paperitonta mallia ei ole tulossa, sanoo Ahopelto.

Teuvo Ruotsalaisen mielestä Kainuun soten sähköisiä palveluja ei käytetä hyväksi niin hyvin kuin niitä voitaisiin.

– Kyllä helkkari vieköön potilas tarvitsee turvallisuutta. Se tarvitsee nopeaa täsmällistä palvelua, ja siinä se on salaisuus. Koko terveydenhuoltokoneisto on meitä sairastavia ihmisiä varten, eikä sitä pyörittävää henkilökuntaa varten. Minusta potilaan asema on turvaton ja lähes olematon, sanoo Ruotsalainen.