Koe uusi yle.fi

Selitys Kruunusiltojen 1,2 miljoonan viestintäbudjetille: "Ei ole tarkoitus käyttää veronmaksajien rahoja väärin"

Suurelta vaikuttava viestintäbudjetti Helsingin Kruunusillat-hankkeeseen perustuu infra-alan käytäntöihin. Rakennusvirastolla ei ole omien sanojensa mukaan resursseja toteuttaa hankkeen viestintää.

Kotimaa
Gemma Regalis.
Kruunusillat-kilpailun voittajaehdotus Gemma Regalis yhdistää Kruunuvuorenrannan uuden asuinalueen Sompasaareen. Siltakilpailun voitti kesäkuussa 2013 WSP Finland. Yle Uutisgrafiikka / Helsingin kaupungin aineistopankki

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osaston aloittamaan Kruunusiltojen viestintäpalvelujen hankintaa.

Kaupunginhalilitus jätti asian toistaiseksi pöydälle.

Kaupunginhallitus arvioi palvelujen hinnaksi noin 1,2 miljoonaa euroa. Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osaston osastopäällikkö Silja Hyvärinen kuitenkin sanoo, että rakennusvirastolla ei ole velvollisuutta käyttää kokonaisuudessaan kyseistä summaa.

– Kilpailutamme viestintäpalvelujen tuntihinnan ja käytämme palveluita sen verran kuin se hankkeen onnistumisen kannalta on tarpeellista, Hyvärinen sanoo.

Hänen mukaansa arvio viestintäkuluista on noin 0,5 prosenttia koko Kruunusillat-hankkeen budjetista ja perustuu infra-alan vastaavan tyylisiin isoihin hankkeisiin. Koko summan käyttämiseen viestintäpalveluihin ei olla Hyvärisen mukaan sitouduttu.

– Korostan, että kyseessä on todella karkea arvio ja tarkoitus on käyttää viestintäpalveluita sen mukaan kuin on järkevää ja tarpeellista. Tässä ei ole tarkoitus käyttää veronmaksajien rahoja väärällä tavalla.

Itse projekti kokonaisuudessaan on vielä valmisteluvaiheessa ja tulee tämän hetken arvion mukaan valtuuston päätettäväksi elokuussa. Hankkeesta on ollut Hyvärisen mukaan tarve viestiä jo 1-1,5 vuotta.

– On kyse paljon laajemmasta asiasta kuin yhdestä sillasta. Hanke pitää sisällään Helsingin keskustasta Laajasalon Yliskylään menevän joukkoliikenneyhteyden ja kaikki siihen liittyvät suunnittelu- ja toteutusvaiheet, Hyvärinen toteaa.

Hankkeesta viestitty jo vuosia

Helsingin kaupunginhallituksen esityksen mukaan kaupungin kolmen eri viraston viestinnän edustajista koostuva ohjausryhmä valvoo viestinnän luonnetta ja sitä, että toteutettava viestintä on kaupungin linjausten mukaista. Samalla esityksessä mainitaan, että rakennusviraston omat resurssit eivät riitä toteuttamaan mittavan ja pitkäkestoisen hankkeen viestintää.

– Meidän tarkoitus on varmistaa se, että me tiedostamme, mikä on viestinnän merkitys. Hanke tulee varmasti kiinnostamaan kansallisesti ja kansainvälisesti, Hyvärinen selventää.

Kruunusillat-hanketta on voinut jo pitkään seurata netissä. Kruunusillat.fi-sivusto (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa tietoa hankkeen etenemisestä ja projektilla on ollut omat sivut sekä Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) ja Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) jo keväästä 2011.

Viestinnän ollessa näin vahvalla pohjalla jo valmiiksi, mihin ulkopuolinen viestintäpalvelu sitten tulee keskittymään?

– Viestintää on tehty omana työnä sekä siihen on käytetty myös jo ulkoisia palveluita. Hyvin johdetussa ja näin haasteellisessa hankkeessa viestintä on hankkeen johdon tukipalvelu, joka auttaa kaikissa sen hankkeen käänteissä. Ja se onnistuu ainoastaan niin, että viestinnän ammattilainen on todella kiinteästi projektissa mukana, Hyvärinen linjaa.

– Tarkoitus on varmistaa, että kaikilla osapuolilla on ajantasainen ja oikea tieto hankkeesta. Tähän ei liity minkäänlaista lobbausta tai ennakkoboostausta. Valtuusto tulee tekemään normaalin päätöksentekoprosessin kautta hankkeesta päätöksen, hän jatkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö nosti Kruunusillat-hankkeen viestinnän rahoituksen esille Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) maanantaina:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Helsinki hankkisi sillalle viestintäpalveluita 1,2 miljoonalla eurolla. Siis sillalle! Minä en ihan oikeasti esityksen perusteella hahmota, miksi olisi veronmaksajien rahojen tehokasta ja perusteltua käyttöä hankkia 20 henkilötyövuotta viestintäpalveluita siltahanketta varten. Täytyypä tätä viikko miettiä ja pyytää asia pöydälle.

Männistön päivittelystä uutisoi maanantaina Helsingin Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Juttua täsmennetty klo 7.50: Kaupunginhallituksen esitys jäi kokouksessa pöydälle.