Katso puhutteleva kuvio: Ruotsin talouskasvu karkaa Suomelta

Suomen ja Ruotsin täysin erilainen vauhti rakentamisessa selittää suurelta osin maiden välistä eroa talouskehityksessä. Ruotsissa talous kasvaa vauhdilla, Suomessa on vaikeuksia yltää nollan yläpuolelle.

Ulkomaat
Graaffi auntorakentamisesta
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa asuntorakentamisen hiipuminen vuodesta 2011 lähtien on yksi keskeisistä syistä, jonka takia Suomen koko talouskasvu on jäänyt kauas naapurimaa Ruotsin jälkeen. Ruotsissa rakentaminen on ollut kovassa nousukiidossa vuoden 2013 jälkeen.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander arvioi, että asuntorakentaminen ja sen monet kerrannaisvaikutukset ovat keskeinen selittäjä sille, että Ruotsin talous kasvaa vauhdilla samalla kun Suomessa kasvu on ollut korkeintaan kituliasta vuodesta 2011 alkaen.

Kiander on käynyt läpi talousjärjestö OECD:n tilastoja. Hän korostaa kotimaisen kysynnän merkitystä niin Suomen kuin Ruotsinkin taloudelle.

Kiander muistuttaa, että kotimainen kysyntä on molemmissa maissa yli 70 prosenttia kokonaiskysynnästä. Viennin osuus on ”vain” 30 prosentin luokkaa. Rakentaminen pitää puolestaan suurelta osin yllä kotimaista kysyntää.

Rakentamisen lisäksi ratkaiseva ero naapurimaiden välillä on valtion finanssipolitiikka. Suomessa valtion taloudenpito alkoi kiristyä vuoden 2012 jälkeen. Ruotsissa taas finanssipolitiikka on pysynyt suhteellisen keveänä ja verohelpotuksilla on ruokittu yksityistä kulutusta. Ruotsin valtionvelka on runsaat 40 prosenttia ja Suomen 48 prosenttia bkt:sta.

Sen sijaan omasta valuutasta Ruotsilla ei sittenkään ole ollut ratkaisevaa hyötyä.

– Jonkin verran se auttoi ainakin vuoden 2009 talouden taitekohdassa. Silloin kruunu sukelsi ja antoi taloudelle hengitysaikaa. Mutta sen jälkeen kruunu on vahvistunut. Tämä etu oli hyvin väliaikainen, Kiander sanoo.