yle.fi-etusivu

Europarlamentin liberaalit Puolan pääministerille: Viette Puolaa itään

Puolan pääministeri vetosi hallituksen oikeuteen tehdä päätöksiä ja vakuutti, ettei se ole jättämässä eurooppalaisia arvoja.

Ulkomaat
Puolan pääministeri Beata Szydło puhumassa Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tiistaina.
Puolan pääministeri Beata Szydło puhumassa Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tiistaina.Patrick Hertzog / AFP

Euroopan parlamentin suuret puolueet suhtautuvat huolestuneesti ja epäillen Puolan hallituksen viime aikaisiin lakimuutoksiin. Useimmat parlamenttiryhmät eivät vakuuttuneet Puolan pääministerin selvityksestä, jossa hän puolusti hallitustaan.

Puolan pääministeri Beata Szydło vakuutti, että maa ei aio rikkoa perustuslakiaan eikä eurooppalaisia arvoja.

– Haluamme rakentaa Puolaa perustuslain mukaan ja Euroopan unioni sopimusten mukaan. Haluamme olla Euroopan unionin mestareita. Olemme halunneet vapautta, tasa-arvoa ja itsenäisyyttä, pääministeri Beata Szydło sanoi.

Pääministeri sanoi puolalaisten äänestäneen muutoksen puolesta, ja hän katsoi hallituksen oikeudeksi tehdä muutokset.

EPP: Ette voi muuttaa Euroopan arvoja

Suurin parlamenttiryhmä, kokoomuspuolue EPP katsoo, että komission aloittama selvitys Puolan oikeusvaltiokehityksestä on tarpeen.

– Ei ole kysymys laeista vaan arvoista. Pääministeri, te voitte muuttaa lakeja mutta EU:n arvoja ette sen enempää kuin muutkaan, EPP:n puheenvuoron pitänyt Esteban Gonzalez sanoi.

Puola on ottanut yleisradioyhtiön kontrolliinsa, vaihtanut toimitusjohtajan ja monia hallitusta arvostelleita toimittajia. Pääministerin mukaan tavoitteena on rakentaa objektiivinen media. Hän sanoin yleisradion muutoksen olevan alkusoittoa koko median uudistamiselle.

Alde: Halvaannutatte perustuslakituomioistuimen

Puolan Szydło puolusti perustuslakituomioistuimen muutoksia. Hänen mielestään hallitus on korjannut edellisen hallituksen säätämän virheellisen lain ja takaa takaa, että nimistysvaltaa on myös oppositiolla.

– Kaikki tämä halvaannuttaa oikeusistuimen, liberaalien Alde-ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt vastasi pääministerille.

Puolan pääministeri sai tukea konservatiiviryhmässä ja euroepäilijöiden pienissä ryhmissä. Jäsenpuoluettaan puolustanut ECR-konservatiiviryhmä sanoo, että Puolan pääministeri ei aliarvioi oikeusvaltioperiaatetta.

– Kun osoitatte sormella Puolan hallitusta, osoitatte sormella myös hallitusta äänestäneitä, ECR-ryhmän Syed Kamall syytti muuta parlamenttia.

Saksalaiset pysyivät hiljaa

Viime päivinä useat eurooppalaiset poliitikot ovat olleet huolissaan, kun Puolan ja Saksan välit ovat kärjistyneet. Siksi saksalaiset pidättäytyivät puheenvuoroista salista. Pahiten puolalaiset loukkaantuivat viikko sitten Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schultzin kommentista, jossa hän syytti puolalaisia putinismista. Tänään sama vertaus kuultiin liberaaliryhmästä.

– On ongelma, jos viette Puolaa itään, toiseen systeemin. - - Putin ei pidä eurooppalaisesta yhtenäisyydestä. Alden Verhofstadt varoitti.

Puolalainen eurokriittinen meppi Robert Iwaszkiewicz taas vertasi EU-komissaareja Neuvostoliiton komissaareihin, jotka sotkeutuvat Puolan asioihin.

Puolan pääministeri: Hallitus jatkaa ohjelmaansa

Euroopan komissio kertoi saaneensa tänä iltana Puolalta uuden kirjeen, vastauksen komission viime viikolla esittämiin kysymyksiin. Sisällöstä ei ole vielä tietoa.

Puolan pääministeri kuunteli meppien vastauksia enimmäkseen tyynesti, hetkittäin kiusaantuneen näköisenä. Hän vastasi, ettei Puola ansaitse joutua Euroopan unionin tarkastuksen kohteeksi, sillä se on suvereeni valtio.

– Välillämme on erimielisyyttä, mutta tämä keskustelu on syytä käydä – siellä mihin se kuuluu, eli Puolan parlamentissa, pääministeri kiivastui.

Szydło sanoo hallituksen jatkavansa ohjelmaansa.

EU-komissio esittää arvionsa Puolan tilanteesta maaliskuussa ja arvioi, tarvitaanko jatkotoimia.