Nuorten MM on hyvä päätös huippukiekkouralle, sanoo Timo Lehkonen - toistaiseksi

Jos joku pistää elämyksenä paremmaksi, haluan kyllä olla siinä mukana, sanoo nuorten leijonien valmentaja Timo Lehkonen vielä pari viikkoa kisojen jälkeen. Tästä jäi ikuinen muistijälki jokaiseen mukana olleeseen. Aivan huikeaa, hän vielä hehkuttaa.

urheilu
Timo Lehkonen, Kari Lehtonen ja Joni Tuulola palkittuina Hämeenlinnan syntymäpäivätilaisuudessa
Markku Karvonen / Yle

Nuorten jääkiekon maailmanmestarijoukkueen valmentaja Timo Lehkosella on sylissään Sibelius-juhlavuoden värinen kukkakimppu, kun hän kiiruhtaa Hämeenlinnan kaupungin syntymäpäiväjuhlasta seuraavaan tilaisuuteen kaupungin Raatihuoneelle. Hämeenlinna kiittää ja muistaa hpk-laisia mestareitaan. Timo Lehkonen on ollut Hämeenlinnassa mm. HPK:n pelaajana, edustusjoukkueen valmentajana ja nuorten valmennuspäällikkönä. Samalla kaupunki muisti maalivahtivalmentaja Kari Lehtosta ja pelaaja Joni Tuulolaa.

– Huimaa on ollut. Pikkuhiljaa yritän palata Helsinkiin ja arkeen, hän huokaa.

– Valmennusryhmä alkoi jo vajaa vuosi sitten nuorten turnauksissa aavistella, että mitä vain voi tapahtua. MM-turnaus lähti uskomattomasti liikkeelle ja jokainen peli oli aivan huikea spektaakkeli.

Miten se oikein tehtiin?

– Olimme toistuvasti takaa-ajajia, tulimme rinnalle ja menimme ohi. Ei tällaista tarinaa mitenkään voisi keksiä. Paitsi ehkä Hollywoodissa leffa-aiheena.

– Miten mestaruus tehtiin? Jos joku sen osaa kertoa, haluaisin sen itsekin kuulla. Meidän sloganimme oli, että pidetään hauskaa ja vedetään täysillä. Se kertoo paljon ryhmästä. Ilo kumpusi joka harjoituksesta ja pelistä, kunnes lopussa räjähti. Tästä jäi ikuinen muistijälki jokaiseen, joka on saanut olla mukana. Jos joku elämyksenä voi vetää tästä paremmaksi, siinä haluan kyllä olla mukana.

Miten kisa erosi aikuisten turnauksesta?

– Kun 30 vuotta olen ammatikseni ollut mukana, vastaavaa en ole kyllä nähnyt. Joukkueessa ei ollut mitään ahdistusta. Siinä näkyi luottamus valmennukseen ja pelaajien kesken. Se oli aivan ainutlaatuista. Pelaajat uskalsivat eivätkä pelänneet virheitä. Raikkaus oli erona aikuisiin.

– Ehkä nykynuoriso on aiempaa sosiaalisempaa. Itsellekin se oli uusi juttu ja ainutlaatuinen kokemus, mietti Timo Lehkonen.

– Hyvään paikkaan tämä tuli lisäämään uskoa urheiluun ja jääkiekkoon. Tähän on hyvä lopettaa huippukiekko. Ainakin vähäksi aikaa.