SAK:ssa rasvataan jo lakkokonetta

Työmarkkinajärjestöt ilmoittivat tiistaina halustaan jatkaa neuvotteluja välttääkseen hallituksen esittämät ns. pakkolait. Samaan aikaan SAK on alkanut kouluttaa järjestöväkeään mahdollisia työtaisteluita varten.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Kuopiolaisen hotellin neuvottelutila on tiistai-iltana täynnä, kun joukko Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n pohjoissavolaisia aktiiveja asettuu kuulemaan terveisiä suoraan pääkallonpaikalta, Hakaniemestä. Pääosin luottamusmiehistä koostuvalle joukolle on tullut puhumaan SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula.

Järjestöpäällikön mielestä vallalla on usein väärä käsitys siitä, että kaikki työtaistelutoimet olisivat laittomia.

– Kenelläkään ei ole lähtökohtaista halua järjestää laittomuuksia, Harjula muistuttaa.

– Ehkä on kuitenkin hyvä aina välillä teroittaa, mitkä toimet täytyy tehdä, jotta ollaan laillisuuden tiellä.

Koulutusta ympäri maata

SAK on järjestänyt vastaavanlaisia koulutustilaisuuksia omille aktiiveilleen jo neljällä paikkakunnalla: Rovaniemellä, Tampereella, Kouvolassa ja Kuopiossa. Ensi viikolla on edessä vielä yksi tilaisuus Turussa.

– Ei tässä sotaan olla valmistautumassa, sillä nyt näyttää siltä, että ollaan valmistautumassa neuvotteluun, Harjula naurahtaa.

Pahimpaan valmistauduttu jo syksystä alkaen

Kuopiossa työtaisteluun valmistautumista ei kuitenkaan pysäyttänyt se, että työmarkkinajärjestöt kertoivat juuri samana päivänä halustaan jatkaa neuvotteluja.

Kuopiolaisen Servican pääluottamusmies Reijo Räsäsen mukaan ammattiyhdistyksessä on neuvotteluista huolimatta valmistauduttava pahimpaan.

– Totta kai on valmistauduttava, koska tämä ei nyt enää mene fiksusti.

Räsänen viittaa hallituksen syksyllä esittämiin ns. pakkolakeihin. Hänen mukaansa työtaisteluun on valmistauduttu henkisesti jo siitä saakka.

– Jokaisella yhdistyksellä on omat suunnitelmansa, hän tunnustaa.

Osa aktiiveista odottaa saavansa illan aikana hyvinkin konkreettista tietoa. Pohjoissavolaisen Osuuskauppa PeeÄssän pääluottamusmies Kati Miinaa kiinnostavat esimerkiksi lakkorajat.

– Itselleni on vielä hieman hämärä se alue. Tarvitsen siihen neuvoja, hän myöntää.

Ulkopuolisilta suljettu tilaisuus

Kuopiossa pidetyn koulutustilaisuuden sisältö jää lopulta vain SAK:n aktiivien tietoon. Järjestön mukaan kyseessä on sisäinen koulutustilaisuus, jossa media ei saa olla paikalla.

SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula puolestaan luottaa siihen, että kenttäväki ei villiinny liikaa, vaikka lakkokonetta jo ilmiselvästi rasvataankin.

– Luotan siihen, että ammattiliitot ja ammattiosastot tietävät viime kädessä sen, mitä järjestölliset toimet käytännössä tarkoittavat, hän muotoilee.

– Että mitkä ovat vastuut ja velvoitteet, jos sellaiseen tilanteeseen mennään.