KSML: Kännykät kiinni oppitunneilla

Opetushallitus valmistelee koulujen järjestyssääntöihin ohjetta, jonka mukaan kännykän käytön voi kieltää oppitunneilla. Tällä hetkellä säännöt matkapuhelimen käytöstä oppitunneilla vaihtelevat eri kouluissa.

Kotimaa
Nuori nainen katsoo kännykkäänsä.
Tiina Jutila / Yle

Keskiviikon Keskisuomalaisen mukaan järjestyssääntöjen laatimista koskevat ohjeet matkapuhelimen käytöstä oppitunneilla koskisivat peruskouluja, lukioita ja ammattikouluja. Opetushallitus valmistelee yhtenäistä ohjetta, jossa todetaan, että kännykän käytön voi kieltää oppitunneilla. Ohjeet on tarkoitus ottaa käyttöön vielä tänä keväänä, mutta opetushallituksen mukaan ne eivät velvoita kouluja.

Välitunneilla matkapuhelimien käyttöä ei voi kieltää.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mielestä säännöissä pitäisi tuoda selkeästi esiin kännykän laiton tai häiritsevä käyttö myös välitunneilla.

– Tiedetään, että välitunnilla on katseltu aikuisviihdettä tai kuvattu toisia näiden tietämättä ja laitettu kuvat nettiin. Jos kännykällä häiritään tai kiusataan toisia, siihen täytyy voida puuttua, painottaa OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen Keskisuomalaisessa.

– Kännykän käyttö opetuksen tukena on hyvä juttu, mutta oppimista häiritsevän käytön hillitsemiseen kaivataan kouluille tukea, Lahtinen toteaa.

Lähteet: Keskisuomalainen