Pirkanmaan laduille kaivataan lisää lunta – laajin reitistö löytyy nyt järviltä

Maastossa lunta ei ole riittävästi, mutta jäät kantavat. Monessa kunnassa latukoneet suuntaavat nyt nyt järville.

ladut
Latu lumisella järvellä
Heli Mansikka / Yle

Pirkanmaan laduille kaivataan kipeästi lisää lunta. Luonnonlumen maastoreittejä on monin paikoin päästy vasta pohjustamaan. Perinteisen tyylin latuja löytyy lähinnä lumetetuilta reiteiltä.

Poikkeuksiakin on, esimerkiksi Nokian Koukkujärvellä on tiistaina saatu reilut kymmenen kilometriä latu-uraa hiihdettävään kuntoon.

Nyt satanut lumi on ihan mahdotonta, se ei asetu millään koneen alla.

Jyrki Tanhuanpää

– Porin tieltä pääsee nyt sekä pitkää että lyhyttä reitti Koukkujärven majalle. Tämän päivän aikana saadaan todennäköisesti myös suosittu Kehäkuntorata hiihtokuntoon, sanoo liikuntapaikkamestari Harry Kujansuu Nokian kaupungilta.

Tampereen Kaupissa on neljän kilometrin lumetettu latu, jossa pääsee sekä perinteisellä että luistelutyylillä.

– Se hyvässä kunnossa. Muuten maastoreittejä on pohjustettu, ja osalla reiteistä luistelu huonoilla suksilla onnistuu jotenkin, mutta virallisesti ne eivät vielä ole käytössä, liikuntapäällikkö Mikko Heinonen Tampereen kaupungilta kertoo.

Ongelmana latupohjille änkeävät kävelijät

Ylöjärvellä lyhyt tykkilumilatu on kovassa käytössä, mutta muilla reiteillä on vasta pystytty ajamaan latupohjia.

– Lunta pitäisi tulla toinen mokoma lisää. Nyt satanut lumi on ihan mahdotonta, se ei asetu millään koneen alla, kertoo liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpää Ylöjärveltä.

Myös Pirkkalassa latupohjat on saatu vasta tampattua. Ongelmaksi ovat muodostumassa kävelijät.

– Pääreitit on tampattu, ja niillä pääsee luistelusuksilla. Ongelmana on kuitenkin se, että tampatuilla reiteillä on paljon kävelijöitä. Toive on, että latupohjilla ei liikuttaisi jalkaisin, sanoo Pirkkalan liikuntapaikkamestari Kari Koskinen.

Epävirallisia latuja erityisesti pikkujärvillä

Laajin latuverkosto löytyykin nyt järviltä. Esimerkiksi Tampereella liikunpalvelut on avannut kuusi epävirallista järvilatua.

– Pikkujärviltä aloitettiin ja sitä mukaa tehdään, kun todetaan jäätilanne turvalliseksi. Reittien pituudet vaihtelevat tilanteen mukaan. Normaalisti aloitamme jäälatujen teon vasta myöhemmin keväällä, kun lumi on käynyt plussalla ja on sen verran kovaa, ettei tuuli heti peitä latuja.

Tähän mennessä ladut löytyvät Tampereelta jo kuudesta paikasta: Tohloppi-, Tesoma-, Suoli-, Hervanta-, Särki- ja Lahdesjärveltä.

Heinosen mukaan järvilatujen ongelmana tällä hetkellä on, että ne tuiskaavat helposti umpeen.

– Nyt lumi on niin höttöistä, ettei kovin kummoista tuulta tarvitse, jotta latu menee ajamisen jälkeen saman tien umpeen. Mutta kun tuo lumitilanne reiteillä on mikä on, niin tässä tehdään nyt poikkeus, Heinonen sanoo.

Nokialla on epäviralliset ladut sekä Vihnuksen että Alisen jäällä. Vihnuksen reitillä on mittaa 5,3 km, ja suunnilleen saman mittainen latu on Alisella.

Pirkkalassa latu on ajettu Vähäjärven jäälle. Ylöjärvellä järviladut on vedetty Keijärven ja Keihäsjärven jäiltä. Latujen pituus on Ylöjärvellä noin 7–8 kilometriä.