Seinät kaatuvat pakopelin ympäriltä – hittipeliä ollaan viemässä metsään

Pakopelien suljetut huoneet ja pulmatehtävät ovat villinneet suomalaiset. Pian pakopelit ovat siirtymässä luontoon, kun ihmisten ongelmanratkaisutaidot haastetaan keskellä metsää. Kymenlaaksossa luontomatkailuyrittäjä on päättänyt tehdä suositusta huonepakopelistä oman version.

pelit
Isoja mäntyjä, latvukset taivasta vasten.
Katja Oittinen / Yle

Suosituiksi Suomessa nousseet pakopelit ovat siirtymässä suljetuista huoneista luontoon. Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa pääsee toukokuussa pelaamaan metsään sijoittuvaa pakopeliä. Luontomatkailuyritys Tervarumpu on kehittämässä room escape eli huonepakopeleistä omaa forest escape -versiotaan.

Perusajatus pakopeleissä on se, että joukko ihmisiä suljetaan huoneeseen, josta ulos päästäkseen on ratkottava erilaisia ongelmaratkaisutaitoa ja hoksottimia vaativia tehtäviä ja pulmia. Aikaa tehtävien ratkomiseen on yleensä tunti. Kymenlaaksoon on valmisteilla tiettävästi ensimmäinen ulkona metsässä pelattava pakopeli Suomessa.

– Samalla tavalla kuin huonepakopeleissä, tässä on pulmallisia tehtäviä, joita ratkomalla ryhmä pääsee pois sieltä metsästä. Pelin ajatus on sama, mutta ympäristö eri, kertoo Tervarummun yrittäjä Marika Hänninen.

Metsäpakopelissä pelaamaan tullut ryhmä viedään keskelle metsää, pois polulta. Huoneen tapaan pelialue tulee olemaan pieni ja rajattu. Hänninen kertoo, että pelissä ei tulla juurikaan liikkumaan paikasta toiseen; erätaitoja tai metsässä liikkumisen oppeja ei tarvita. Selkein ero on, että pelialue on seinätön.

– Itse se suljettu huonehan aiheuttaa pelaajille psykologisen paineen ja jännän tunteen. Joudumme vähän eri tavalla miettimään, että sen saman pystyisi tuomaan tuohon metsäelementtiin, Hänninen sanoo.

Virtaa luontomatkailuun

Metsäpakopeliä on tarkoitus päästä pelaamaan toukokuussa Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa, kunhan talvi on väistynyt. Myös Verlan tehdasmuseon maailmanperintökohteen maisemiin suunnitellaan peliä.

– Idean saimme, koska huonepakopelit ovat olleet niin suosittuja. Moneen otteeseen on myös puhuttu, että metsää pitäisi pystyä pelillistämään, peliä kehittävä Marika Hänninen kertoo.

Metsäpakopelistä toivotaan siis uutta luontomatkailuun.

– Luontomatkailu Suomessa on vielä lapsen kengissä. Olen vahvasti sitä mieltä, että emme aina näe metsää puilta, emmekä siten osaa hyödyntää sitä kaikilta osin.

Forest escape -tuotetta on tarkoitus rakentaa myös kansainvälisille yleisöille. Tiedossa on suomenkielisen pelin lisäksi ainakin englanninkielinen versio.

– Ulkomaisille matkailijoille pelkästään kokemus, että pääsee aitoon metsään, voi olla ihan ainutlaatuinen.

Yleensä pakopeleillä on jokin teema. Itsensä voi löytää avaruudesta, illallispöydästä tai hullun lääkärin vastaanotolta. Metsäpakopelin tarinoissa aiotaan hyödyntää alueen ja maakunnan historiaa.