yle.fi-etusivu

HS: Kemijoen tulvasuunnitelmasta valitettu KHO:een

Kemijoen tulvasuunnitelmaa koskevasta päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kertoo Helsingin Sanomat. Valitus koskee maa- ja metsätalousministeriön joulukuista päätöstä hyväksyä Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelma.

luonto
Helena Tiihonen
Pitkäaikainen Vuotos-aktivisti Helena Tiihonen on KHO:n valituksen allekirjoittajana. Kuva vuodelta 2013.Jorma Korhonen / Yle

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen on allekirjoittanut kemijärveläinen lääkäri Helena Tiihonen. Valituksessa ministeriön päätöstä pidetään lainvastaisena ja puuttellisena. Valituksen mukaan siitä puuttuu muun muassa arvio hankkeen vaikutuksista Natura-alueen luontoarvoihin eikä siinä ole otettu huomioon asiantuntijaviranomaisen eli Lapin ely-keskuksen sekä allaskuntien eriäviä mielipiteitä.

– Koko prosessi on lainvastainen, järkyttävän laitonta toimintaa. Näen, että päätöksen allaspäätöstä edistävänä, Tiihonen kommentoi asiaa.

Valituksessa vaaditaan maa- ja metsätalousministeriön päätöksen kumoamista Kemijoen vesistön tulvariskien hallinnan osalta lainvastaisena. Valituksessa vaaditaan asian palauttamista kokonaisuudessaan uudelleen valmisteltavaksi.

KHO-valituksen lisäksi Tiihonen on tehnyt asiasta kantelun oikeuskanslerille.

Ministeriö hyväksyi Kemijoen turvariskien hallintasuunnitelman 18. joulukuuta. Päätöksessä pöydälle jäi Lapin liiton kaavailema kattavampi tulvasuunnitelma, joka perustuu korkeintaan keskimäärin neljä kertaa vuosituhannessa tapahtuvaan tulvaan ja johon sisältyy myös niin sanottu Kemihaaran tulvasuojeluallas.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Hyönteisruoka

Ruokamarkkinoille rynnivät hyönteiset voivat olla vaarallista syötävää allergikoille

Paini

Petra Olli hävisi avauksensa MM-paineissa