11-kiloinen jättikuha kunniapaikalla makuuhuoneen seinällä – Vonkale uuvutti itsensä Tuomon kalaverkkoon

Kun Tuomo Jurmu oli kokemassa verkkojaan eräänä toukokuisena päivänä, hän koki elämänsä yllätyksen. Ensimmäisenä veden pinnalle nousi pyrstö, jonka Jurmu tunnisti heti jättikuhalle kuuluvaksi.

Kotimaa
11-kiloinen kuha seinällä
Tuomo Jurmu

Pieksämäkeläisen Tuomo Jurmun verkkojen kokeminen oli alkanut nihkeästi. Kalaa ei ollut sinä päivänä vielä tarttunut saaliiksi ollenkaan.

– Mulla oli kahden verkon jata siinä pyynnissä. Olin jo viimeistä verkkoa kokemassa, ihan lähes loppupäässä, niin sitten alkoi tuntumaan, että siellä on jotakin painavaa. No sitten nostin verkkoa, niin sieltä nousi sellainen valtava kuhan pyrstö sieltä veneen vierestä. Ajattelin, että onko tässä järvessä tosiaan näin isoja kaloja, kertoo Jurmu.

Pieksämäen Naarajärvellä asuva Tuomo Jurmu ei paljasta, mistä järvestä jättikuha nousi.

– Pakko oli uskoa, että niin isoja kaloja on, kun se nousi verkon mukana veneeseen. Se oli paketoinut itsensä pahasti pussiin, että se veteli ihan viimeisiään siinä, kun nostin sen veneeseen. Ei vastustellut.

Se, että Jurmu tunnisti kalan kuhaksi pyrstön perusteella paljastaa kuitenkin sen, että hän on viihtynyt kalassa pienestä saakka. Näin suuren vonkaleen kalamies halusi oitis mitata ja punnita, ja niinpä hän vei sen paikalliseen markettiin punnittavaksi. Puntari näytti 11,015 kiloa. Mittaa saaliilla oli 99 senttimetriä.

– Heti siellä veneessä ajattelin, että minä tämän täytätän itselle, kun tuskin koskaan saan tällaista kalaa enää eläissäni. Olin lukenut, että jos haluaa täyttää kalan, se täytyy ensin heti pakastaa, Jurmu sanoo.

Täyttäjä löytyi, ja jättiläiskuha sai paikan kalastajan makuuhuoneesta.

– Vaatekaapin päällä se on seinällä. Siinä oli sopivasti paikka valopistokkeellekin, että sai sellaisen kohdevalonkin siihen.

Vaikka Jurmu epäileekin, ylittääkö mikään kalastuskokemus 11-kiloisen kuhan saamista, mieli vetää seuraavaksi merille.

– Parikymmenkiloisen merilohen jos saisi niin päihittäisi tuonkin kokemuksen. Sellainen haave olisi, mutta saa nähdä, toteutuuko, sanailee Jurmu.

Tuomo Jurmu ja 11-kiloinen kuha
Tuomo Jurmu

Pauloittaja osaa siansorkkasolmun

Jurmu pitää kalakaverinsa kanssa kolmea verkkoa läpi talven. Avantojen tekemisessä ja auki pitämisessä on oma työnsä.

Hyvä paikka verkolle haetaan kalojen liikkeiden ja säätilojen vaihtelun mukaan. Jurmu sanoo, että esimerkiksi hauki ja made viihtyvät pakkaskelillä mieluummin saarien päissä kuin syvemmillä vesillä.

– Kuha viihtyy näin talvella syvänteen reunalla. Vuodenaikojen mukaan kuha liikkuu kuitenkin eri syvyyksillä. Kokemuksen myötä oppii, mistä niitä parhaiten tulee. Varsinkin, kun lauhempi sää muuttuu pakkaseksi, tuntuu saalista riittävän. Juuri nyt pakkaskelillä kuha on liikkunut hyvin, Jurmu kertoo.

Myös varsinkin jäiden lähdön aikaan verkkokalastaja voi varautua saalismäärän kasvamiseen.

Jurmu pauloittaa itse verkkoja. Solmujen tekeminen vaati malttia ja sorminäppäryyttä. Jurmu on opetellut taidon keuruulaisen kalastajan opissa.

– Verkkojen pauloitus on aika rauhallisen miehen hommaa, se ei ihan hetkessä tapahdu, jos ei sitä jatkuvasti tee. Siihen on ihan oma lankansa ja solmunsa. Itse käytän siansorkkasolmua. Pauloitusoppaista löytyy hyviä vinkkejä, ja rannikolla käytetään hieman erityyppistä solmua kuin sisämaassa.

Kesällä Jurmu ei pidä verkkoja vesillä. Silloin miehen saattaa löytää virveli tai perhovapa kädestään.

Tuomo Jurmun jättiläiskuhasta uutisoi aiemmin Savon Sanomat. Kuha valittiin lehden kalakilpailun vuoden kalaksi.