Tanskalaiskaupunki päätti: Päiväkotilapsille pitää tarjota sianlihaa

Kaupunginvaltuutetut hyväksyivät niukalla enemmistöllä esityksen, jonka mukaan tanskalainen ruokakulttuuri – siis myös sianliha – on osa kunnan ylläpitämiä laitoksia.

Ulkomaat
Lihapullia lautasella.
Marjut Raunio / Yle

Jyllannissa sijaitseva Randersin kaupunki on päättänyt, että kunnalliset laitokset eivät saa jättää sianlihaa ruokalistoiltaan.

Yleisradioyhtiö DR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaupunginvaltuusto hyväksyi äänin 16–15 kiistellyn esityksen, jonka mukaan esimerkiksi päiväkodeissa tulee tarjota "tanskalaisen ruokakulttuurin" mukaista ruokaa. Se tarkoittaa, että lapsilla pitää olla mahdollisuus saada sianlihaa, esimerkiksi lihapullia.

Esityksen oli tehnyt maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen edustaja. Siinä todetaan, että ketään ei pakoteta syömään uskontonsa kieltämää ruokaa.

Tanskassa on aiemminkin kiistelty siitä, saavatko julkiset laitokset luopua sianlihasta kunnioituksesta muslimeja kohtaan.

Vuonna 2013 silloinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt kritisoi päiväkoteja, jotka eivät tarjoa lapsille sianlihaa. Iltapäivälehti Ekstra Bladet selvitti tuolloin asiaa ja kävi ilmi, että vain 30 maan 1 719:stä päivähoitopaikasta oli joko lopettanut sianlihan tarjoamisen tai vaihtanut muslimien halal-sääntöjen mukaisesti valmistettuun lihaan.

Tanskan kansanpuolue lupasi marraskuussa 2013 jättäytyä pois tiukasta pormestarikilvasta Hvidovressa Kööpenhaminan eteläpuolella sillä ehdolla, että istuva pormestari huolehtii siasta valmistettuja ruokia useammin tarjolle kunnan laitosten ruokaloihin ja palauttaa kaupungin virallisen joulukuusen.

Lähteet: AFP