1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Juhlavuosi ilman fanfaareja: Runoviikko halutaan pitää kodinomaisena

Kajaanin Runoviikko on saavuttanut keski-iän. Tapahtuma pyritään pitämään juhlavuodesta huolimatta kansanomaisena ja helposti lähestyttävänä.

kulttuuri
Kajaanin Runoviikon runovartti.
Kajaanin Runoviikko

Kajaanin Runoviikkoa (siirryt toiseen palveluun) vietetään jo 40. kerran ensi kesänä. Tapahtuman taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto kertoo nauraen, ettei hän aio juhlavuoden kunniaksi järjestää mitään älyttömiä fanfaareja.

– Runoviikko on aina ollut hyvin kodinomainen juhla, ja se on kaikkein parasta. Aina se on jollakin tavalla ajanut hengen asiaa, Sinisalon Veikon hengenlentoa yritetään vaalia nykyaikaisilla päivityksillä.

Heinäkuussa järjestettävän tapahtuman ennakko-ohjelmasta löytyy muun muassa tuttuja nimiä: Kaj Chydenius, Tuula-Liina Varis ja Pekka Heikkinen. Lisäksi Vaara-kollektiivi esittää pari näytelmää.

– Jos kaikki he tulevat esiintymään, mitä olemme ajatelleet, niin kyllä Kajaanissa on jälleen hieno kattaus. Viritteillä on muun muassa esitysvaihto yhden helsinkiläisen ison organisaation kanssa, Reimaluoto vinkkaa.

Olemme kaduilla, puistoissa, näkyvillä.

Taisto Reimaluoto

– Lisäämme Iiro Kajaksen Iiron koulun ja Tuula-Liina Variksen esityksiä ensi kesänä, koska niille on kysyntää. Ihmiset haluavat pysähtyä kuuntelemaan tarinoita. Mutta koen, että olen aika hyvin jo omat ideani tapahtumaan saanut läpi kuten esimerkiksi sen, että esityksiä on eri puolilta Suomea.

Lopullinen Runoviikon ohjelma julkistetaan huhtikuussa. Tapahtuma tulee näkymään myös Kajaanin ulkopuolella, sillä ainakin Chydenius käy esiintymässä muuallakin Kainuussa.

Kansankulttuurinen tapahtuma

Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto pitää tärkeänä, että Runoviikko on kaikkien saatavilla. Tapahtumaa yritetään viedä sellaistenkin ihmisten luokse, jotka eivät pääse tapahtumapaikoille.

– Vankiloihin, hoitolaitoksiin ja ehkä vastaanottokeskuksiinkin pyrimme viemään Runoviikkoa. Olemme kaduilla, puistoissa, näkyvillä. Uskon, että Runoviikko on tapahtuma, jota on helppo lähestyä. Se ei ole korkeakulttuurinen, vaan kansankulttuurinen tapahtuma, siitä yritämme pitää kiinni.

Kaj Chydenius.
Kaj Chydenius esiintyy myös tänä vuonna Kajaanin Runoviikolla.Kajaanin Runoviikko

Suven runoilijan nimi on jo tiedossa. Helena Sinervon esikoisteos ilmestyi vuonna 1994, jonka jälkeen hän on julkaissut kahdeksan runokokoelmaa. Niiden lisäksi Sinervo on kirjoittanut kolme romaania.

– Sinervo on todella lahjakas kirjallisesti ja huikean uuttera ihminen työssään. Hän sopii esikuvaksi. Sinevo on voimakastahtoinen ihminen, sanoo suoraan asiansa. Ajattelin, että näin rohkea ihminen olisi hienoa saada Suven runoilijaksi, mainitsee kuudetta vuotta taiteellisena johtajana toimiva Reimaluoto.

Lue seuraavaksi