Koe uusi yle.fi

Alle puolet matkailijoista uskoo Guggenheim-museon lisäävän Helsingin vetovoimaa

Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia arvioi mahdollisen museon lisäävän Helsingin houkuttelevuutta matkailukohteena. Matkailun lisääntyminen kyselyn vastausten mukaisesti lisäisi pääkaupunkiseudun matkailutuloja noin 40 miljoonaa euroa vuodessa.

kulttuuri
Turisteja Tuomiokirkon portailla Helsingissä.
Turistit nauttivat lumesta ja auringonpaisteesta Tuomiokirkon portailla Helsingissä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Taloustutkimuksen haastatteluun vastanneista runsaasta 2 000 ihmisestä noin 40 prosenttia uskoo, että Guggenheim-museo lisäisi Helsingin houkuttelevuutta matkakohteena.

Muut Guggenheim-museot olivat tuttuja noin 40 prosentille eurooppalaisista ja liki 20 prosentille aasialaisista vastaajista. Eurooppalaisista haastatelluista joka viides ja aasialaisista joka kymmenes on vieraillut jossakin Guggenheim-museoista.

Tutkimusta varten haastateltiin noin 2 000 säännöllisesti matkustavaa ihmistä Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Lisäksi haastateltiin lähes 250 kiinalaista, japanilaista ja eteläkorealaista turistia Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin nähtävyyksien edustalla.

Tutkimuksen ovat rahoittaneet Elinkeinoelämän keskusliitto, Finavia, Finpro/Visit Finland, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari, Kaupan liitto, Kämp Group, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa, Rakennusteollisuus, Ravintolakolmio, Tallinksilja ja Talonrakennusteollisuus.

Talousvaikutukset noin 40 miljoonaa vuodessa

Tutkimuksen mukaan Guggenheim Helsinki -museon rakentaminen lisäisi pääkaupunkiseudun matkailutuloja 36 - 45 miljoonaa euroa, jos lomamatkailu kyselyn kohdemaista lisääntyisi vastaajien aikomusten mukaisesti.

Tämä kasvattaisi valtion verotuloja noin 10 miljoonaa euroa vuodessa ja Helsingin seudun verotuloja noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Työllisyysvaikutus matkailualalla voisi olla 215 henkilötyövuotta ja välillinen vaikutus 190 henkilötyövuotta.

Guggenheimin säätiö on arvionut museon kokonaiskustannuksiksi 13,1 miljoonaa euroa vuodessa. Museon rakentamisen on arvioitu maksavan 130 miljoonaa euroa.

Nykyisen suunnitelman mukaan museo maksaisi Guggenheim-nimen käytöstä säätiölle 30 miljoonan dollarin eli 27,6 miljoonaa euron lisenssimaksun.

Helsingillä myös oma selvitys

Helsingin kaupunki on teettänyt myös oman selvityksen mahdollisen Guggenheim Helsinki -museon talousvaikutuksista.

Selvitys on tarkoitus julkistaa, kun hankkeen puitesopimusta käsitellään kaupunginhallituksessa. Puitesopimusta oli tarkoitus käsitellä viime syksynä, mutta käsittely siirrettiin tälle keväälle.

Amerikkalainen Guggenheimin säätiö yritti perustaa taidemuseon Helsinkiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, mutta hanke kaatui Helsingin kaupunginhallituksessa.

Säätiö esitti uudistetun ehdotuksensa Guggenheim Helsingistä vuonna 2013.

Guggenheim Helsinki -museon perustamisesta ei ole tehty minkäänlaista päätöstä.