Koe uusi yle.fi

Opiskelupaikka peruttiin kuurouden vuoksi – syrjintäoikeudenkäynti alkoi Helsingissä

Oskari Salomaan koulupaikka Helsinki Design Schoolissa jäi saamatta kuurouden vuoksi. Syyttäjä vaatii tapauksessa sakkorangaistusta.

Kotimaa
Oskari Salomaa Helsingin käräjäoikeudessa.
Oskari Salomaa Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona poikkeuksellisen syrjintäjutun käsittely. Syksyllä 2014 yksityinen Helsinki Design School perui opiskelupaikan kuurolta opiskelijalta.

Syyttäjä vaatii tapauksessa sakkorangaistusta koulun toimitusjohtajalle. Lisäksi asianomistaja vaatii 16 000 euron korvausta tapahtuneesta. Syyttäjän mukaan syrjintä on ollut tahallista.

Toimitusjohtaja kiistää syytteen ja asianomistajan korvausvaateen. Puolustuksen mukaan kyseessä ei ole lainkaan sellainen koulutus, jota laissa yhdenvertaisuuden turvaamisesta tarkoitetaan.

Koulu perusteli opiskelupaikan perumista sillä, ettei sille jäänyt aikaa erityisjärjestelyihin, koska tieto opiskelijan kuuroudesta ja tulkin käytöstä tuli esille vain hetki ennen opiskelun aloittamista.

Helsingin kihlakunnan syyttäjä nosti tapauksessa syytteen syrjinnästä. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun oikeus pui opiskelupaikan menettämistä kuulovammaisuuden takia.

– Koulu otti minuun yhteyttä ja kysyi "oletko sinä se tulkinkäyttäjä?" Vastasin, että kyllä, olen tulkinkäyttäjä ja tarvitsen tulkkia luennoilla lähiopetuksessa, ja että koulun ei tarvitse tehdä mitään, mutta tulkin olisi hyvä saada etukäteen luentomateriaaleja, mikäli se on mahdollista ja että tulkki tulee istumaan luokan etuosaan. Siihen minulle vastattiin, että opiskelupaikka on peruttu. Ihan uskomatonta, opiskelupaikan perumisesta kuullut asianomistaja Oskari Salomaa kertoi Yle Uutisille marraskuussa 2014.

Tapahtumien noustua julkisuuteen koulu ilmoitti yllättäen Facebook-sivullaan Salomaan saaneen paikan helmikuussa alkaviin opintoihin.

Salomaa kieltäytyi tuolloin tarjouksesta. hänen mielestään koulun toiminta oli outoa. Helsinki Design School kieltäytyi tuolloin kommentoimasta asiaa.