1. yle.fi
  2. Uutiset

Netflixin maailmanvalloitus jopa odottamattoman laajaa

Uusia tilaajia ilmaantui viime neljänneksellä enemmän kuin koskaan, amerikkalainen suoratoistopalvelu kertoi tulosjulkistuksessa tiistaina.

talous
Mies selaa ohjelmia Netflix-palvelusta.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

TV-ohjelmia ja elokuvia suoratoistava Netflix kasvaa paraikaa kovaa tahtia Yhdysvaltain ulkopuolella. Maailmanvalloitus vaikuttaa todennäköisesti paitsi yhtiön osakkeeseen, myös sen maksamiin hintoihin sarjoista ja elokuvista.

Sarallaan suoratoistomarkkinaa hallitseva Netflix sai joulukvartaalilla ennätykselliset 5,6 miljoonaa uutta tilaajaa. Netflixiä tilaa eri maissa nyt yhteensä 75 miljoonaa sohvaperunaa.

Ahtaiksi käyneillä kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa Netflixillä ei ollut kasvun varaa, mutta vahva dollari vaikutti noin 40 miljoonan euron nettotuloon. Markkinoiden odotukset olivat olleet vaatimattomammat.

Netflix palvelee jo 190 maassa.

Ennen kuin Netflix aloitti videoiden suoratoiston netin välityksellä yhdeksän vuotta sitten, se toimi elokuvien postimyyjänä. Yritys on sittemmin sijoittanut täysin omiin sarjoihinsa, kuten palkintoja rohmunneeseen House of Cardsiin ja Orange Is The New Blackiin.

Netflixin kasvun mukana ovat koventuneet myös tuotantoyhtiöiden hintapyynnöt. Pelkona on, että yhtiö joutuu tämän seurauksena nostamaan tilausmaksuja esimerkiksi Yhdysvalloissa. Siellä toukokuuhun asti solmitut halvemmat sopimukset ovat raukeamassa noin 22 miljoonalla tilaajalla, mikä saattaisi tuolloin tarkoittaa merkittävän osan luopumista palvelusta tykkänään.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi