1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulipallot käänsivät katseet taivaalle viime yönä: "Kirkkaat värit ovat harvinaisia"

Suomalaiset ovat katselleet taivaalle viime aikoina ahkerasti. Viime viikolla Eurassa nähty valoilmiö taivaalle heijastuneesta tieverkostosta hämmästytti koko maailmaa. Tällä viikolla taivaalla on nähty tulipalloja, jotka ovat normaalisti melko yleisiä. Nyt havainnot kertovat harvinaisemmista kirkkaista palloista.

Kotimaan uutiset
Taivaanvahdin nettisivu
Ursan Taivaanvahti

Ursan Taivaanvahtiin (siirryt toiseen palveluun) on kirjattu eilisestä illasta lähtien kymmeniä havaintoja tulipalloista. Niiden näkyminen taivaalla ei ole harvinaista, mutta tällä kertaa havainnot ovat olleet selvästi normaalia kirkkaampia.

– Taivaanvahdin havainnot vaikuttavat ilmeisen kirkkailta, koska niissä kuvataan värien näkyminen selkeästi. Se on harvinaista. Itse olen nähnyt sellaisia pari kertaa, kertoo Porin Karhunvartijat ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Laihia.

Viimeisen vuorokauden aikana palloissa on nähty muun muassa vihreän, keltaisen ja punaisen sävyjä. Niiden on kuvattu olevan joko Venusta tai täysikuuta kirkkaampia tai kirkkaita kuin aurinko.

Näyttävät luonnon tapahtumat kiinnostavat

Tulipallot ovat tavallista kirkkaampia tähdenlentoja. Niihin voi liittyä myös meteoriitin putoaminen.

– Niitä voi nähdä milloin vain, tosin päivätaivaalla harvemmin. Maapallolle tulee koko ajan aika moinen määrä avaruusromua. Leimahduksesta on vaikea päätellä, mitä taivaalla milloinkin näkyy, Kari Laihia toteaa.

Moni kääntää katseensa taivaalle ja ihastelee valoilmiöitä, vaikka ei niitä tunnistaisikaan.

– Ainahan näyttävät luonnon tapahtumat kiinnostavat. Ne saattavat joskus vähän säväyttääkin.

Lue seuraavaksi