Satelliittikuvat vahvistavat: Irakin vanhin kristitty luostari tuhottu maan tasalle

Vuonna 590 rakennettu Pyhän Eliaan luostari kärsi jo Irakin sodassa, mutta sitä ehdittiin restauroida. Uusimmissa satelliittikuvissa suuresta rakennuksesta ei ole jäljellä kuin kivipölyä.

kulttuuri
Pyhän Elianin luostari ja kirkko.
Pyhän Elianin luostari ja kirkko sijaitsevat al-Qaryatanissa.Reuters-TV

Irakin vanhin kristitty luostari on hävitetty niin perusteellisesti, että jäljellä ole juuri mitään, kertoo uutistoimisto AP. Sen saamat satelliittikuvat vahvistavat tiedon, josta paikallinen papisto oli kertonut jo elokuussa.

Pyhän Eliaan luostari rakennettiin al-Qaryataniin, Mosulin lähellä sijaitsevalle kukkulalle runsaat 1 400 vuotta sitten. Miltei koko kattonsa se oli jo menettänyt, mutta vielä viime vuoden loppukesällä otetuissa satelliittikuvissa näkyvät rakennuksen 26 huonetta. Laajuutta rakennuksella oli 2 500 neliömetriä.

Kuukautta myöhemmin otetuista kuvista kiviseinät ovat käytännössä kadonneet täysin, kertoo kuvia AP:lle tutkinut yhdysvaltalainen asiantuntija Stephen Wood. Islamistinen Isis-järjestö oli vallannut al-Qaryatanin elokuun alussa.

– Puskutraktorit, moukarit, mahdollisesti myös räjähteet ovat tehneet seinistä harmaan tomukentän, Wood sanoo.

Luostaria kohdeltiin kaltoin jo Irakin sodassa

Pyhän Eliaan luostarista tuli siis uusin tiedetty uhri Irakissa ja Syyriassa viime aikoina ryöstettyjen ja tuhottujen yli sadan historiallisen kohteen luetteloon.

Isis on tehnyt selvää moskeijoista, kirkoista, haudoista ja muista kohteista, jotka sen mielestä rikkoivat islamin tiukkaa tulkintaa. Myös museoita ja kirjastoja on ryöstetty ja niiden kulttuuriaarteita tuhottu tai myyty Isisin toiminnan rahoittamiseksi.

Pyhään Eliaan luostaria koeteltiin jo Irakin sodassa vuosituhannen alussa. Vuonna 2003 panssarivaunun harhalaukaus runteli luostaria, josta Irakin joukot olivat sitä ennen tehneet kaatopaikkansa.

Irakilaisjoukkojen jälkeen tuhojaan tekivät yhdysvaltalaissotilaat sutimalla ikiaikaisten seinämaalausten päälle oman kotkatunnuksensa. Luostarin merkityksen oivaltanut sotilaspastori pani alulle restaurointihankkeen.

Lähteet: AP, AFP