1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Näkökulma: Ei naapurin Ville ole omaa kultaasi parempi

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan miehet ovat parisuhteessa usein onnettomia ja alistettuja. Yle Jyväskylän toimittaja Titta Puurunen pohtii näkökulmassaan viime päivinä roihahtaneen parisuhdekeskustelun valossa onnellisen suhteen avaimia.

parisuhde
Toimittaja Titta Puurunen

Suomalainen mies tuntee olevansa vaimonsa silmissä perheen koiraakin vähäarvoisempi. Välttämätön paha, epäonnistuja. Väestöliiton puhelin- ja nettipalveluihin avautuneet miehet ovat parisuhteessa onnettomia.

Ei kynnysmatto ole kiinnostava.

Kipinä säilyy ainoastaan tasa-arvoisessa suhteessa. Molempien on saatava tuntea itsensä tärkeäksi ja arvostetuksi.

Ongelma on puhumattomuus. Kun ei saada sanotuksi, että tuntuu pahalle. Vaikka sitä, kun mies katselee muita naisia, eikä koskaan huomaa uutta kampaustasi. Tai että vaimo tälläytyy ulos tyttöjen kanssa lähtiessä, mutta ei suostu kotona käyttämään joululahjaksi ostamiasi pitsialusvaatteita.

Jatkuvat loukkaukset ja välinpitämättömyys niellään vaan hiljaa. Vähitellen pettymykset pakkautuvat tukahduttavaksi möykyksi kurkkuun, katkeruuden piikiksi sydämeen. Tunteet jäätyvät ja toinen muuttuu ilmaksi.

Kipinä säilyy ainoastaan tasa-arvoisessa suhteessa.

Ei kaikkeen tarvitse suostua, eikä alistua. On saatava kertoa, jos joku asia ei käy. Ei pidä polvistua kynnysmatoksi, ei kynnysmatto ole kiinnostava. Ei kumppani sinua jätä, jos jostain kieltäydyt. Päinvastoin, jämäkkä rajojen asettaminen ainoastaan lisää arvoasi toisen silmissä.

Jos on kiva työkavereilleen, ystävilleen ja lapsilleen, niin miksi ei myös omalle rakkaalleen? Ei naapurin Ville tai työpaikan Tiina ole omaa kultaasi parempi. Jokaisella on hyveensä ja vikansa. Ainoastaan henkinen tai fyysinen väkivalta ja riippuvuudet ovat eri asia.

Ei toista voi muuttaa, mutta hänen käytöstään voi. Ja varsinkin omaa käyttäytymistään. Itsestäänselvyys on parisuhteen myrkkyä, mutta rakkaus synnyttää rakkautta.

On mietittävä mitä haluaa ja mikä harmittaa. Ja se on sitten sanottava. Ei syyttäen tai nalkuttaen, vaan vaikka löylyn lämpimässä kauniisti kertoen. Kehuen ensin miten hienoa kuinka paljon toinen tekee kotitöitä, mutta että kaipaat lämpöä. Sitä, että puoliso ottaisi sinut illalla kainaloon puhelimen tai kaukosäätimen sijaan. Kysyisi, kuinka päiväsi on mennyt.

Taputa puolisoasi pyllylle ja kerro hänelle kuinka rakas hän on.

Rakkaus on tekoja, ei vain sanoja. Yllätä kumppanisi valmistamalla hänelle herkkuvoileipä samalla kuin itsellesi. Puhdista puolisosi auto lumesta lähtiessäsi pakkasaamuna töihin. Ja kun silität koiraasi ja kerrot kuinka hyvä poika se on, niin taputa puolisoasi pyllylle ja kerro hänelle kuinka rakas hän on.

Oma kumppanisi on aarteesi. Arki on armoton ja sitä tärkeyttä ei jaksa ja muista aina huomata. Mutta sitten kun toinen pettää tai jättää on usein liian myöhäistä. Ottakaa ajoissa aikaa toisillenne. Viikonloppu kylpylässä näyttää rakkaan aivan toisessa valossa kuin tiskien keskellä kotona.

Rakkaus on tahdon asia.

Lue seuraavaksi