Hyppää sisältöön

Sisäministeriö: Dublin-järjestelmän uudistus tuskin lisää turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa

Sisäministeriö vahvistaa, että EU-komissio tekee uuden esityksen Dublin-asetuksesta maaliskuussa. Komissio ei ole kertonut, millaisia uudistuksia esitys sisältää, mutta niin sanottua sisäisten siirtojen järjestelmää turvapaikanhakijoille on esitetty jo aiemmin.

Sisäministeriö vahvistaa, että EU-komissio jättää turvapaikanhakijoiden Dublin-järjestelmää koskevan uudistusesityksen maaliskuussa.

Financial Times uutisoi tänään, että komissio aikoo esittää Dublin-asetusta purettavaksi.

– Esitys on tulossa, mutta että kyseessä olisi nimenomaan järjestelmän purkaminen, siitä ei ole tietoja, sanoo kansainvälisten asioiden ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri Sisäministeriöstä.

Uudistusta on kuitenkin odotettu jo pitkään. Hänen mukaansa komissio on tähän saakka ollut hyvin vaitonainen siitä, mitä uusia vaihtoehtoja Dublinin tilalle aiotaan esittää.

On odotettavissa, että komissio tekee reilumpiakin uudistuksia järjestelmään. Emme usko siihen, että komissio lähtisi laastarilinjalle paikkailemaan Dublinia.

Laura Yli-Vakkuri, Sisäministeriö

– On odotettavissa, että komissio tekee reilumpiakin uudistuksia järjestelmään. Emme usko siihen, että komissio lähtisi laastarilinjalle paikkailemaan Dublinia.

Niin kutsuttu Dublin-järjestelmä todettiin viime syksyn aikana toimimattomaksi. Asetuksen mukaan turvapaikanhakija on rekisteröitävä ja hänen asiansa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, johon hän saapuu. Suurin osa saapuu ensimmäisenä Italiaan tai Kreikkaan.

– Dublin on vanha, sitä ei ole tarkoitettu näin suurille hakijamäärille. Toisaalta rekisteröidytkin turvapaikanhakijat vaeltavat pitkin Euroopaa ja rekisteröimättömien määrä on suuri, Yli-Vakkuri sanoo.

Pelkkään Dublin-asetuksen purkamiseen eli jonkinlaiseen "villiin" järjestelmään ei Yli-Vakkurin mukaan ole kenelläkään halua.

– Turvapaikanhakijoiden määrän hallintaan liittyvä järjestelmä Euroopassa on oltava.

Yksi vaihtoehto Dublinille on sisäisten siirtojen järjestelmä, josta EU teki jo syksyllä esityksen. Sen käsittely on vielä kesken.

Siinä turvapaikanhakijat sijoitettaisiin eri maihin hakijoiden määrän, bruttokansantuotteen ja asukasluvun mukaan.

Dublin-järjestelmä on vanha, sitä ei ole tarkoitettu näin suurille hakijamäärille. Toisaalta rekisteröidytkin turvapaikanhakijat vaeltavat pitkin Euroopaa ja rekisteröimättömien määrä on suuri.

Laura Yli-Vakkuri, Sisäministeriö

– On mahdollista, että tätä järjestelmää yhdistettäisiin nyt maaliskuussa tulevaan uuteen Dublin-esitykseen, Yli-Vakkuri sanoo.

Siirtojärjestelmää testattiin jo viime syksynä Kreikan ja Italian tilanteen helpottamiseksi. Tuolloin Suomen saama osuus turvapaikanhakijoista oli 2 prosenttia. Jatkossa määrä voisi olla Yli-Vakkurin mukaan vielä vähemmän.

– Se perustui aikaisempien vuosien lukuihin. Nythän me olemme suuri kohdemaa.

Kohdemaalla tarkoitetaan maata, johon on tullut asukaslukuun nähden runsaasti turvapaikanhakijoita. Suomi on tällä hetkellä Saksan, Ruotsin ja Itävallan kanssa Euroopan neljän suurimman kohdemaan joukossa.

Suomi tekee vuosittain melko paljon niin sanottuja Dublin-palautuksia. Keskimäärin viidennes turvapaikanhakijoista palautetaan maihin, joihin he ovat ennen Suomeen tuloaan rekisteröityneet.

Palautuksia ehditään tehdä todennäköisesti tänä keväänäkin, kun syksyllä saapuneiden turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittely etenee. Hakemuksia on tällä hetkellä jonossa noin 27 000.

EU-komissio tekee Dublin-asiassa poliittiset päätöksensä todennäköisesti maaliskuun alussa, Yli-Vakkuri arvioi. Sen jälkeen asia käsitellään EU:n OSA-neuvostossa, jossa kokoontuvat oikeus- ja sisäministerit.

Neuvosto pitää seuraavan, epävirallisen kokouksen jo maanantaina.

Korjattu 13.5. klo 15.20 Mistä on kyse-osioon Dublin-asetuksen velvoittavan jäsenmaita, ei yksittäistä turvapaikanhakijaa.

.
.