1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hamsteri hautaan 37 eurolla – suomalaisyritys sai mallisuojan eläinten ruumisarkuille

Eläinten ruumisarkkujen ja tuhkauurnien sarjavalmistusta ei ole aikaisemmin ollut. Suomalaisyritys pyrkii nyt maailmalle lemmikkieläinten arkkumallistolla, joka ei ulkonäöltään kuitenkaan muistuttaisi ruumisarkkua. Arkkuja ja uurnia saa ostaa eläinlääkäriltä ja eläintarvikekaupoista.

Lemmikkieläinten ruumisarkkuja ja uurnia valmistavan Unifier-yhtiön osakkaat Janne Sjöberg ja Henna Alander asettelemassa arkkumallistoa valokuvausta varten. Kuva: Unifier

Tuusulalainen Unifier sai Patentti- ja rekisterihallitukselta mallisuojan kuudelle eläinten ruumisarkulle. Yhtiön toimitusjohtaja Vesa Huttunen myi aikaisemmin ihmisten ruumisarkkuja ja uurnia. Hyvän ystävän saksanpaimenkoira lähti viimeiselle matkalleen pahvilaatikossa. Huttusen mielestä se oli arvotonta. Piti keksiä jotakin parempaa.

– Teollista valmistamista ei ole ollut. Suomessa on ollut yksittäisiä tekijöitä. Uurnat ovat olleet pienten pajojen tekemiä. Ne ovat samoja, jotka tekevät niitä myös ihmisille. Eläinten arkutkin ovat olleet lähinnä pienennettyjä ihmismaailmasta ja ne ovat arkun mallisia.  Meidän sarja ei ole arkun näköinen, se on sen tarkoituskin. Se ei pelota, Huttunen sanoo.

Pahvilaatikko, jonka kyljessä luki Hitachi, odotti Huttusen ystävän koiran kuolemaa ystävän kotona. Suomessa yhdeksän lemmikkieläintä kymmenestä kuolee kuitenkin lääkärin vastaanotolla, lääkärin avustamana. Eläinlääkärin vastaanotto on myös paikka, jossa arkkuja olisi tarjolla.     

Ei koiraa suurempaa

Kaikki lemmikit eivät ole suuria. Undulaatille tai hamsterille sopiva arkku on malliston pienin. Vesa Huttusen yrityksen ajatuksena on, että pienille sopivan arkun voisi ostaa kotiin jo valmiiksi. Niitä myytäisiin suoraan eläinkaupoissa.

Malliston suurin arkku käy keskikokoiselle koiralle. Arkun pitää olla yhden ihmisen kannettavissa. Siksi suurempia eläimiä varten arkkuja ei edes valmisteta. Suurin arkku maksaa hiukan alle 400 euroa. Neljässä suurimmassa arkkumallissa mukaan tulee myös pahvinen tuhkauurna ja tuhkapussi.

– Hautausalalla ei ole yleensä arkkuja brändätty. Ei arkun valmistajaa tunne kukaan.  Markkinoinnin kannalta onkin hankalaa, että eläinystävänä on vaikea mennä kertomaan, että osta meidän arkku, Huttunen toteaa.

Kaikki hyvät arkkumallit kopioidaan heti

Suomalaisten lemmikkiarkut halutaan brändätä. Viiden vuoden mallisuojaa on haettu ennen kaikkea muotoilun kopioimisen estämiseksi. Patenttia eläinarkuille on käytännössä mahdoton saada.

Ihmisten ruumisarkkuja aiemmin myynyt Vesa Huttunen tietää, että ruumisarkkukauppa on raadollista, suomalaissuunnittelijoiden parhaat mallit kopioidaan parissa päivässä Baltian maissa ja myydään sitten halvemmalla. Huttunen pelkää, että näin kävisi heillekin.

– Materiaalin valinnoilla on pyritty siihen, että ne eivät ole niin helposti kopioitavissa. Arkut ovat suomalaista suunnittelutyötä ja ne valmistetaan käsityönä Suomessa. Ne kasataan Vantaalla työpajassa. Peitteet arkun sisällä tulevat Luhdalta, Huttunen paljastaa. 

Poltto- ja maahautaukseen sopivat arkut valmistetaan kierrätysmateriaalista ja niiden luvataan maatuvan nopeasti. Samalla ekologisella periaatteella sarjavalmistettuja eläinarkkuja ei maailmassa Huttusen tietojen mukaan valmista vielä kukaan. Yhdysvalloissakin rikkaiden ostamat lemmikkiarkut ovat usein alumiinia.