Koe uusi yle.fi

Guggenheimille irronnut lisää yksityistä rahaa – vielä puuttuu 10 miljoonaa

Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin taidemuseon tukisäätiöltä puuttuu vielä kolmannes tukipotista.

Kotimaa
Voittajaehdotus Art in the City Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun julkistamistilaisuudessa Helsingissä.
Voittajaehdotus Art in the City Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun julkistamistilaisuudessa Helsingissä kesäkuussa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Guggenheim Helsingin tukisäätiö on saanut kasaan yli kaksi kolmasosaa tavoittelemastaan summasta. Säätiön tarkoituksena on kerätä kasaan 30 miljoonaa dollaria eli hieman yli 27 miljoonaa euroa, jolla maksettaisiin Helsinkiin kaavaillun taidemuseon lisenssimaksu Yhdysvaltoihin.

- Yksityisen rahan keruu on edennyt hyvin. Uskon, että jos julkinen sektori sitoutuu tähän hankkeeseen, loppuraha saadaan myös kasaan, tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

Guggenheim Helsinki -hanketta Suomessa ajava Lahti on neuvotellut viime kesästä lähtien valtion ja Helsingin kaupungin kanssa Guggenheim Helsingin puitesopimuksesta.

Kaupunkia hankkeessa edustaa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.), valtion osalta neuvotteluja on käyty opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

On mahdollista, että Guggenheim Helsingin puitesopimus valmistuu kaupungin päätöksentekoon maaliskuun loppuun mennessä.

Lahti ei paljasta tekeillä olevan sopimuksen sisältöä, mutta kertoo, että neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä.

- Niissä on ollut hyvin rakentava ilmapiiri, missä on pyritty realistiselta pohjalta rakentamaan sellainen malli museon rahoitukselle , että se hyödyttää kaikkia osapuolia.

Lahti ei osaa sanoa, yrittääkö amerikkalaissäätiö vielä kolmannen kerran Helsinkiin, jos valtuusto päättää tyrmätä museon.

Amerikkalainen Guggenheimin säätiö yritti perustaa taidemuseon Helsinkiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, mutta hanke kaatui jo Helsingin kaupunginhallituksessa.

Korjaus klo 11.45 Ari Lahti ei edusta Guggenheimin säätiötä Suomessa. Hän on Guggenheim Helsinki -tukisäätiön vetäjä.