Talvivaaran kierosta pelistä kertova elokuva antaa armoa yrittäjälle: ”Ei tässä ole pahiksia”

Talvivaaran kaivoksen tapahtumista kertova fiktioelokuva Jättiläinen esittää kuvitelman katastrofin etenemisestä. Tekijät suunnittelivat alun perin elokuvasta satiiria kunnes huomasivat, että Talvivaaralle on vaikea nauraa. Jättiläisestä tuli korruptiota ja hyvä veli -verkostoja ruotiva poliittinen trilleri.

elokuvat
Jani Volanen Pekka Peränä Helsinki-filmin elokuvassa Jättiläinen.
Helsinki-filmi

– Ei tarvitse mitään valehdella, ootte vaan hiljaa.

Näin Jani Volasen näyttelemä Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä ohjeistaa Jättiläinen-elokuvassa.

Jättiläinen on toinen elokuva Talvivaarasta. Vuosi sitten nähtiin kaivoksen työntekijöitä kuvaava dokumentti Talvivaaran miehet.

Jättiläinen lainaa osin oikeita hahmoja ja tapahtumia. Elokuva on myös kuvattu aidoilla tapahtumapaikoilla Sotkamossa.

Keskiössä oleva tarina on kuitenkin fiktiota. Suomen tunnetuimpiin käsikirjoittajiin lukeutuvan Pekko Pesosen ideasta syntynyt Jättiläinen kertoo untuvikkoympäristövirkamiehestä Jussista, joka saa tehtäväkseen Talvivaaran ensimmäisen ympäristöluvan. Pian Joonas Saartamon näyttelemälle Jussille selviää, että häneltä on pimitetty olennaisia tietoja ympäristöhaitoista. Etenkin Peter Franzénin esittämä aluehallintoviraston esimies painostaa ja houkuttelee Jussia mukaan hyvä veli -verkostoon.

– Elokuvassa kuvataan kabineteissa tapahtuvaa peliä ja rakenteellista korruptiota, joita ei dokumenttielokuvan keinoin pysty kuvaamaan. Oman taustatyön pohjalta täytyi pystyä kuvittelemaan tapahtumia, sanoo käsikirjoittaja Pesonen.

Jättiläisenkäsikirjoittaminen alkoi vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuodon jälkeen. Talvivaara-materiaalin läpikäymisessä Pesosen apuna olivat toimittajatJuha Kauppinen, Hanna Tikkanen sekä käsikirjoittaja Anna Brotkin. Elokuvaan päätyi paljon todellisia repliikkejä, esimerkiksi Pekka Perän juhlapuheista ja haastatteluista.

Pesonen tapasi Pekka Perän 2013, jolloin Perä suhtautui myötämielisesti elokuvaan ja siihen, että myös hänen äänensä tulee elokuvassa kuuluviin.

Talvivaaralle ei pysty nauramaan

Alun perin Jättiläisestä piti tulla satiiri, mutta tekijät muuttivat mielensä.

– Kyse on niin traagisesta asiasta, että tuntui väärältä nauraa sille, sanoo Pesonen.

Lähihistoriasta ammentava elokuva kasvoikin poliittiseksi trilleriksi, joka on kotimaisessa elokuvassa harvinainen lajityyppi. Ohjaaja Aleksi Salmenperä sanoo, että elokuvalla halutaan vaikuttaa.

Kuvassa ohjaaja Aleksi Salmenperä Jättiläinen-elokuvan kuvauksissa. Vasemmalla Pekka Perää esittävä Jani Volanen.
Kuvassa ohjaaja Aleksi Salmenperä Jättiläinen-elokuvan kuvauksissa. Vasemmalla Pekka Perää esittävä Jani Volanen.Annika Miettinen / Helsinki-Filmi

– Jos tällaisen elokuvan tekee, niin kyllä siinä on pakko haluta härnätä ja sörkkiä. Ei yhteiskunnallisista aiheista kannata muuten tehdä elokuvaa tai se on yritysvideo. Haluamme herättää tavallisten ihmisten uskoa siihen, että asioihin voi vaikuttaa, sanoo Salmenperä.

Jättiläisessä Talvivaarassa otetaan tietoisia riskejä aikataulussa pysymisen takia, virkamiehet painavat villaisella ympäristöhaittoja ja ovat itse sekaantuneet kaivosbisnekseen omine rahoineen.

Salmenperä jännittää, miten Talvivaaran liittyvät tosielämän henkilöt ottavat elokuvan vastaan. Muun muassa Häiriötekijän ja Miehen työn ohjannut Salmenperä ei ole aiemmin ollut mukana todesta lainaavassa elokuvassa. Ohjaaja ei unohtanut todellisten esikuvien olemassaoloa ja kunnioitusta elokuvanteonkaan aikana.

– Täytyi miettiä, että joku saattaa pahoittaa mielensä. Sen jälkeen piti miettiä, että antaako sen vaikuttaa omaan tekemiseen vai ei. Väitän, että parempi elokuva tulee miettimällä kuin tekemällä oma visio.

Pekka Perän esikuvana hikoileva kahvinkeitin

Pekka Perää elokuvassa esittävän Jani Volasen oli puolestaan pakko unohtaa roolihahmonsa tosielämän vastine kuvausten ajaksi. Hän ei halunnut tavata Perää ennen kuvauksia.

– Minulla oli selviytymistaktiikka päällä. Se kauhistutti kun otin työn vastaan, mutta lakkasin hyvin nopeasti ajattelemasta sitä. En olisi pystynyt joka kohtausta tehdessä pohtimaan, mitä joku on mieltä. Se olisi rampauttanut ihan täysin, sanoo Volanen.

Eokuvantekijät ajattelivat Perää jatkuvan paineen alla olevana yrittäjänä. Salmenperän mukaan Pekka Perän metafora oli hikoileva kahvinkeitin.

Pekka Perä on elokuvassa yksinäinen susi, joka ajaa kovalla vimmalla eteenpäin Talvivaaraa. Elokuvan Perä huutaa, painostaa ja mielistelee. Silti hän näyttäytyy myös sympaattisena hahmona.

– Poikani kysyi, että olenko leffan pahis. Vastasin, että en, ei tässä ole pahiksia. Siinä on vaan ihmisiä, olosuhteita ja asioita, jotka menevät päin seinää. Ihmiset reagoivat eri tavalla, sanoo Volanen.

– Elokuvassa ei ole kyse pienestä kärhämästä vaan katastrofista. Samanlaisia arviointivirheitä ihmiset tekevät vaikka raitiovaunussa, siitä ei vaan koidu niin suuria ympäristövahinkoja.

Pekka Perän motiiveja ja moraalisia pohdintoja elokuvassa ei käsitellä. Jättiläinen ei kajoa Perän yksityiselämään. Joonas Saartamon näyttelemä ympäristövirkamies Jussi puolestaan edustaa ihmistä, joka kamppailee omatuntonsa kanssa töissä ja kotona. Sinänsä elokuva voisi kertoa mistä tahansa pieleen menneestä suurhankkeesta ja virkamieskieroilusta.

Salmenperän mukaan elokuvan perusajatuksena on se, että ihmisen moraali on säilytettävissä vaikeidenkin asioiden äärellä.

– Jussilla on perhe, pienet lapset ja asuntovelka. Uranäkymät olisi hyvät, mutta Jussi ei halua tehdä asioita jotka sotivat omaa moraalia vastaan. Hän pohtii myykö itsensä rahasta vai ei, sanoo Salmenperä.

Talvivaarassa kuvaaminen paljasti suuruuden

Salmenperä halusi, että elokuva sitoutuu todelliseen tapahtumapaikkaan, jotenJättiläistäkuvattiin kolme päivää Talvivaarassa. Kaivokselta haettiin oikeaa mittakaavaa, karuutta ja komeutta.

Talvivaara ilmasta Paikkatietoikkuna -palvelussa
Ilmakuva Talvivaarasta vuodelta 2014 Paikkatietoikkuna -palvelussa.Paikkatietoikkuna

Talvivaarassa kuvatessa elokuvasta tuli tekijöilleen totta.

– Siellä jaksoi hämmästellä maisemaa. Katsoin, että herrajumala tällä on kokoa. Meitä kuljetettiin pikkubussilla paikasta toiseen ja näimme jättimäiset altaat ja liuotuskasat, sanoo Jani Volanen.

Nyt elokuvan esittämä Talvivaara on herättänyt jälleen myös Pekka Perän mielenkiinnon. Perä soitti käsikirjoittaja Pekko Pesoselle elokuvan julkistuksen jälkeen. Perää kiinnosti millainen elokuvasta on tulossa ja kuka häntä esittää.

– Hän kysyi myös, onko elokuvassa seksiä ja räjähdyksiä, kertoo Pesonen.