1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmarin pidätykset herättävät pelkoa käänteestä huonompaan

Opposition murskavoitto luo Myanmarissa pian valtaan nousevalle halitukselle suuria odotuksia. Samaan aikaan on kuitenkin pidätetty useita toisinajattelijoita.

Ulkomaat
Gambira buddhalaismunkin kaavussa
Sahramivallankumouksen johtajiin kuulunut Gambira vuonna 2012 otetussa kuvassaNyein Chan Naing / EPA

Myanmarin viranomaiset ovat pidättäneet merkittävän oppositiojohtajan. Nyi Nyi Lwinin, kutsumanimeltään Gambiran, pidätys korostaa haasteita, joita Myanmarin demokratisoitumisella on hallitusvallan vaihtumisen kynnyksellä.

Viime kuukausina on pidätetty myös useita muita toisinajattelijoita, mikä on herättänyt pelkoja Myanmarin paluusta vanhaan rautanyrkkipolitiikkaan. Vangittuina ovat muun muassa 60 nuorta aktivistia, jotka pidätettiin opiskelijaprotestin vuoksi viime maaliskuussa. Heitä syytetään levottomuuksien lietsonnasta.

Gambira on entinen munkki ja vuoden 2007 kansannousun johtohahmo. Hänet tuomittiin 63 vuodeksi vankeuteen, ja vankilassa häntä pahoinpideltiin ja kidutettiin toistuvasti, ovat ihmisoikeusjärjestöt kertoneet. Hänet vapautettiin joukkoarmahduksessa vuonna 2012. Sotilasjuntta oli vuotta aiemmin luovuttanut vallan puolittain siviilihallitukselle miltei 50 vuotta kestäneen diktatuurin jälkeen.

Vapautumisensa jälkeen Gambira on oleskellut osin Myanmarissa, osin rajan takana Thaimaassa. Myanmarissa hänet on pidätetty useita kertoja. Hänen perheensä mukaan pidätykset ovat silkkaa poliittista vainoa, koska hän on jatkanut hallituksen arvostelua. Uusimman pidätyksen virallinen syy on laiton rajanylitys.

Poliittisia vankeja yhä satoja

Viime marraskuussa Myamarissa pidettiin historialliset vaalit, joissa oppositiopuolue NLD, kansallisen demokratian liitto, sai lähes täydellisen voiton ja pääsi muodostamaan hallituksen. Se astuu virkaansa maaliskuussa. Parlamentti vaihtuu jo aiemmin, helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Valta jäi kuitenkin vajaaksi, sillä neljännes sekä ala- että ylähuoneen paikoista kuuluu lain mukaan armeijalle. "Kurinalaiseksi demokratiaksi" kutsumassaan järjestelmässä armeija pääsee siten estämään sille epämieluisat päätökset.

Myanmarissa tällä viikolla käynyt Yhdysvaltain varaulkoministeri Anthony J. Blinken edustaja kehotti presidentti Thein Seinia vapauttamaan kaikki poliittiset vangit ennen hallituksen vaihtumista. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat heitä olevan edelleen useita satoja.

USA patistaa lopettamaan rohingyojen sorron

Blinken sanoi lehdistötilaisuudessa Thein Seinin tavattuaan, että 1 300 poliittisen vangin tähänastinen vapauttaminen on osoitus uudistuspolitiikan toimivuudesta. Sen kruunaisi kaikkien muidenkin poliittisten näkemystensä vuoksi vangittujen vapauttaminen ennen hallitusvallan vaihtumista, Blinken sanoi.

Yhdysvallat on tukenut tuntuvilla rahasummilla Myanmaria, jotta se pysyisi demokraattisten uudistusten tiellä. Viime aikoina Yhdysvallat on ilmaissut tyytymättömyyttä etenkin vähemmistöpolitiikkaan.

Blinken kehotti tulevaa hallitusta korjaamaan etekinkin rohingyavähemmistöä sortavan politiikan. Lainmukaisen kohtelun pitää koskea kaikkia, ja kaikilla tulee olla oikeus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, hän patisti.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi