Tahkon talviset maisemat tarjoavat uudenlaiset puitteet ANTI-festivaalille

Nykytaidetapahtuma järjestetään helmikuun lopussa ensimmäistä kertaa talvella. Taustalla on ulkomaisten vierailijoiden kiinnostus lunta ja pakkasta kohtaan.

kulttuuri
World Cup Bling Troopers-nykytaide-esitys.
Pekka Mäkinen / ANTI-festivaali

Nykytaidefestivaali ANTI järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa talvella. Helmikuun viimeisellä viikolla Kuopion keskustassa ja Tahkon matkailukeskuksessa toteutettavan Talvi ANTI-festivaalin teemana ovat pimeys, kylmyys, jää ja lumi.

– Tapahtuma jatkaa festivaalin ennestään tuttua toimintatapaa, jossa nykytaidetapahtuma lyöttäytyy yhteen ei-taiteellisten toimijoiden kanssa, kuvailee ANTI-päällikkö Elisa Itkonen.

Tarkoituksena on toteuttaa taideteoksia julkisissa tiloissa, ihmisten arjen keskellä Tahkon talvisissa maisemissa. Etelä-Suomen hiihtolomaviikon aikana järjestettävän tapahtuman ensimmäiset taideteokset nähdään alkuviikosta Kuopion keskustassa ja Puijon kisoissa.

– Haluamme tavoittaa uudenlaisia yleisöjä ja Tahkolla se viikko on vilkas. ANTI haluaa iskeä siihen samaan, hyvään pöhinään, selittää Itkonen tapahtuman ajankohdan valintaa.

Talvitapahtuma on ollut suunnitteilla jo vuosia

Itkosen mukaan festivaalin taiteellinen johto on suunnitellut talvitapahtumaa jo vuosien ajan. Taustalla on kansainvälisten vieraiden kyselyt lumesta ja pakkasesta.

– Ulkomaisten taiteilijoiden keskuudesta on aina herännyt se sama kysymys, että onko siellä sitten lunta. Tähän mennessä ei toki ole ollut, koska ANTI-festivaali järjestetään syyskuussa, nauraa Itkonen.

Tapahtumaa on luotu tiiviissä yhteistyössä Kuopion kaupungin sekä Tahkon alueen toimijoiden kanssa.

– Tämä on saanut todella positiivisen vastaanoton. Toimijat ovat olleet innostuneita, kun Tahkolle saapuu kokonaan uudenlainen tapahtuma, kiittelee Itkonen.

Odotettavissa erilainen ANTI-festivaali

Talvifestivaalin ajatuksena on Itkosen mukaan tavoitella jälleen odottamattomia kohtaamisia ja sitä, että ihmiset voivat yllättävissä paikoissa törmätä ilmaiseen nykytaiteeseen. Helmikuun lopussa nykytaidetta on tarjolla muun muassa Kuopiolta Tahkolle järjestettävissä linja-autokyydeissä.

– Ihmisillä on mahdollisuus kokea ainutlaatuisia asioita, joita he eivät olisi odottaneet kokevansa.

ANTI-päällikkö toteaa talvitapahtuman olevan festivaalin järjestäjille kokonaan uusi haaste.

– Talvi on niin uusi tekijä, että odotan kyllä erilaista tapahtumaa. Nyt festivaalin perusta on taistella pakkasta vastaan, kun tarjolla on ainutlaatuiset pohjoisen pakkasolosuhteet ja talvinen ympäristö, tarkentaa Itkonen.

Syksyn 2016 kevennetty ANTI-festivaali keskittyy tänä vuonna ANTI Live Art -palkinnon ympärille.