1. yle.fi
  2. Uutiset

DN: Ruotsin poliisi salaa turvapaikanhakijoihin liittyviä tutkimuksia – "Tilanne alkaa käydä vaaralliseksi"

Ruotsin keskusrikospoliisi (Noa) käyttää turvapaikanhakijoihin liittyvistä rikoksista koodia 291. Kaikki siihen liittyvä tieto salataan.

turvapaikanhakijat
Tilapäisiä rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015.
Rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015. Stig-Åke Jonsson / EPA

Ruotsin poliisi salaa medialta turvapaikanhakijoihin liittyviä rikosilmoituksia sekä niiden selvittämiseen käytettyjä resursseja, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin keskusrikospoliisi (Noa) käyttää vastaanottokeskuksien uhkauksista, väkivallasta, tuhopoltoista ja muista rikoksista erityiskoodia 291. Poliisilla on siis hyvä käsitys turvapaikanhakijoiden turvallisuustilanteesta.

Tietoa ei kuitenkaan anneta julkisuuteen. Kaikki 291-koodattu tieto on määrätty salassa pidettäväksi.

Tiedot pidetään salassa kokonaisuutena

Dagens Nyheterin mukaan median pyyntöjä 291-rikosilmoituksista tai -poliisiraporteista ei käsitellä tapauskohtaisesti, mikä on normaalikäytäntö. Ne on salattu kokonaisuudessaan.

– Poliisin arvion mukaan tiedot ovat työhön liittyvää materiaalia, poliisin lehdistösihteeri Stephan Ray sanoo DN:lle.

Hän myöntää, että arvio on poikkeuksellinen.

– Se on epätavallinen. Yleensä toimittajat saavat pyytävänsä tiedot rikosilmoituksista ja poliisiraporteista.

Koodilla on lokakuun lopusta lähtien merkitty rikosilmoitukset, joissa kantaja, epäilty tai kuulusteltava on siirtolainen. Koodia käytetään myös rikoksista, jotka tehdään turvapaikanhakijoihin liittyvissä paikoissa tai kiinteistöissä.

Poliisi: Liittyy rikosten ennaltaehkäisyyn

Poliisi perustelee 291-tapahtumien salaamista sillä, että ne sisältävät rikosten ennaltaehkäisyyn liittyviä toimia. Tehtävien julkaiseminen voisi poliisin mielestä haitata sen toimenpiteitä.

Salauspäätöksen on tehnyt komisario Håkan Nilsson poliisin kriisivalmiusyksiköstä.

– Ei ole mitään syytä kommentoida päätöstä lisää, Nilsson sanoo DN:lle.

Sisäistä kritiikkiä päätöksestä

Dagens Nyheterin mukaan useiden poliisin noin 200 tiedottajasta ovat vaikea ymmärtää tiukkaa salassapitomääräystä. Osa pitää tietojen pimittämistä hälyttävänä.

– Tilanne alkaa käydä vaaralliseksi. Kaikki, mikä sivuaa siirtolaiskysymystä, salataan. Minun ainoa johtopäätökseni on, että poliisi ei jonkinlaisista poliittisista syistä uskalla kertoa todellisuudesta sellaisena kuin se on, sanoo poliisin tiedotusosastolla työskentelevä henkilö DN:lle.

Poliisi: Olemme epäpoliittisia

Salauspäätöksen tehnyt komisario Håkan Nilsson kiistää syytöksen.

– Olemme täysin epäpoliittisia. Politiikka ei ole tässä lainkaan merkityksellistä.

Dagens Nyheter huomauttaa, että rikosten lisäksi poliisi salaa myös turvapaikkakysymyksiin käyttämänsä resurssit. Kaikki poliisilaitokset ovat kutienkin siirtäneet henkilökuntaa turvapaikanhakijoihin liittyvään Alma-satsaukseen.

Se on Keskusrikospoliisin alainen projekti, joka vastaa niin rajatarkastuksista kuin turvapaikanhakijoiden turvallisuudesta. Ruotsissa on lähes 160 000 turvapaikanhakijaa.

Lue seuraavaksi