Eräopaskouluttaja neuvoo: Järki käteen ja lämmintä päälle – sillä pärjää luonnossa talvellakin

Aurinko paistaa, lumi lepää puiden oksilla, pakkanen narisuttaa lunta kengän alla. Ihana päivä pienelle luontoretkelle. Siis lämmintä päälle ja termariin, järki käteen ja muista ennakointi, silloin pärjäät hyvin talvellakin.

luonto
Talvinen maisema auringonpaisteessa
Tiina Kokko / Yle

Eerikkilän urheiluopistossa Tammelassa erä- ja luonto-oppaaksi opiskelevat valmistautuvat hyvää vauhtia kolmipäiväiselle talvileirille. Siinä päästään testaamaan elokuusta lähtien opittuja taitoja.

Hyvää harjoitusta on luvassa myös helmikuussa, kun tulevat eräoppaat suuntaavatPudasjärven Umpihankihiihdon MM-kisoihin (siirryt toiseen palveluun), tosin Eerikkilän väki ei lähde kisaamaan vaan retkeilemään.

Mies takanaan talvinen maisema
Asko Mustonen.Tiina Kokko / Yle

Erä- ja luonto-oppaita kouluttava Asko Mustonen muistuttaa, että tärkeintä on aina muistaa kunnioittaa luontoa, lähti sitten lyhyelle tai pidemmälle luontoretkelle.

– Luontoahan ei pysty ihminen voittamaan.

Toinen tärkeä asia on hyvä varautuminen: ennaltaehkäistään mahdolliset epäonnistumisen elementit, Mustonen evästää.

Vaatetuksesta on hyvä aloittaa. Kerrospukeutuminen pitää kylmän loitolla. Aluskerros, väliasu, kuoripuku ja taukoja varten untuvatakki, kuvaa Asko Mustonen varusteitaan, kun mittari näyttää 20 pakkasastetta. Myös pipo, rukkaset ja lämpimät kengät kuuluvat tietenkin vaatetukseen.

Juomaa ja välipalaa mukaan

Mukaan kannattaa ottaa myös lämmintä juotavaa ja välipalaa, jotta energiat pysyvät sopivalla tasolla. Kylmyys kuluttaa paljon energiaa, vaikka ei hikoilisikaan.

– Lämmintä juotavaa mukaan ehdottomasti. Ei kylmää juotavaa, koska kylmä juoma kuluttaa energiaa.

Luontoahan ei pysty ihminen voittamaan.

Asko Mustonen

Kännykkää ei tarvitse pitää päällä koko aikaa, näin akussa säästyy virta.

Jos eksyy, silloin Asko Mustosen mielestä jotain on mennyt jo alkujaankin pieleen eli on lähdetty esimerkiksi tuntemattomaan maastoon ilman karttaa. Kannattaa siis tutustua paikkoihin ennakkoon ja pitää kartta mukana.

– Jos kuitenkin eksyy, siinä kohtaa kannattaa istahtaa johonkin, katsella ja miettiä missäköhän voisi olla.

Kannattaa soittaa apua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.

Asko Mustonen

Mustonen kehottaa rauhallisuuteen. Talvessa on se hyvä puoli, että jos on lunta, omia jälkiä pystyy seuraamaan takaisin tutummille seuduille.

– Missään nimessä ei saa alkaa hötkyilemään.

Ja vielä yksi vinkki Asko Mustoselta:

– Kannattaa soittaa apua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.