1. yle.fi
  2. Uutiset

Nils Torvalds: Valopilkkuja

Virkaveljet ja –sisaret kysyivät miksi vietin joulun Utsjoella. Vastasin silloin: hiljaisuuden tähden, kirjoittaa europarlamentaarikko Nils Torvalds kolumnissaan Yle Rovaniemelle.

Osara, Hämeenkyrö
Nils Torvalds
Nils Torvalds.Yle

Välillä vajoaa varmasti jokainen meistä pieneen – tai isompaan – toivottomuuteen. Eikä siinä tarvitse kuin käydä läpi, ja ihan pintapuolisesti, suurimmat haasteemme.

Työttömyys on epämiellyttävän korkealla ja nuorisotyöttömyys katastrofaalisella tasolla. Ja juuri sen ongelman edessä muistan miten – itse asiassa – idyllistä elämää sain itse kokea puolisen vuosisataa sitten. Ensimmäinen varsinainen työpaikka kesällä 1959 oli polkupyörälähetin. Täytin pestin loppupuolella 14 ja matkustin omilla rahoilla ulkomaille – peräti Ruotsiin asti.

Tänään nopeakinttuisellakin lähetillä olisi melkoisia vaikeuksia pysyä sähköpostin vauhdissa. Teknologia on ajanut ohi ja vauhdilla. Mutta? Ajaako teknologia aina ja vaan ohi? Eikö se koskaan aja minnekään sisään?

Osaran aukoista piti tulla tundraa, näin ei käynyt

Kävin viikonloppuna tutustumassa Lapin metsiin. Historiallisesti ne ovat olleet erittäin konfliktiherkkiä, ja monella eri tavalla. Eikä tässä konfliktihistoriassa tarvitse kovin kauas menneisyyteen mennä. Vähän vanhemmat muistavat ”Osaran aukkoja”. Nimityksen takana piilee kaimani Nils Artur Osara – Metsähallituksen 50-luvun pääjohtaja ja metsätieteiden professori.

Osaran aukot syntyivät sen ajan hallussa olevan teknologian ja tiedon pohjalta. Jotta jotakuinkin taloudellisesti olisi saanut puut ulos metsästä piti käyttää sen ajan menetelmiä. Kuvista näkyy syviä viiltoja maaperässä. Ja jos joku on yrittänyt ajaa poikittain suhteissa viiltoihin, niin on saanut aikamoisen kyydin. Silloin keskusteltiin siitä mitä aukoille tapahtuu. Ja jostain syystä on niin, että keskusteluissa pessimistisimmät arviot helposti saavat yliotteen. Osaran aukoista piti siis tulla tundraa. Näin ei käynyt.

Tänään meillä on aivan toisenlaisia mahdollisuuksia. Paikkatietojärjestelmien puitteissa voidaan luoda aika monipuolinen ja dynaaminen kuva Lapin metsän edellytyksistä. Eikä se liiku ihan mitättömissä mittakaavoissa. Puhuin eilen hollantilaisen virkaveljen kanssa ja kerroin, että tämän vuoden lopussa Metsähallitus on synnyttänyt monipuolisen tietojärjestelmän, joka kattaa melkein Hollannin kokoisen alueen. Virkaveli oli – suoraan sanoen – aika otettu.

Työtä ja työpaikkoja voidaan luoda

Mutta takaisin tämän ajan haasteisiin. Ymmärrämmekö, minkälaisia mahdollisuuksia tällainen tietopankki tarjoaa? Eräs suurimpia haasteita liittyy luonnon monimuotoisuuteen. Tällä hetkellä monimuotoisuuskeskustelua Euroopassa ja EU:ssa käydään pääasiallisesti vaatimalla, ettei luontoa saisi koskea, saatikka sitten siinä liikkua. Mutta paikkatietojärjestelmillä voidaan luoda todella vallankumouksellisia mahdollisuuksia liikkua ja käyttää hyväkseen luonnon kaikkia rikkauksia. Näitä mahdollisuuksia ei paljon muualta löydy.

Mahdollisuuksia siis on. Työtä ja työpaikkoja voidaan luoda. Pitää vaan muuttaa asenteita. Virkaveljet ja –sisaret kysyivät miksi vietin joulun Utsjoella. Vastasin silloin: hiljaisuuden tähden. Mutta me voimme tarjota paljon, paljon muuta kuin saamelaista tai suomalaista – tai suomenruotsalaista – hiljaisuutta.

Pitäisi vain oppia näkemään mahdollisuuksien metsää puista.

Nils Torvalds, Suomen ruotsalainen kansanpuolue (RKP),
Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE)

Lue seuraavaksi