George Clooney moittii Oscar-ehdokkaiden valkoista listaa

Näyttelijän mukaan palkinnot jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia on taantunut.

kulttuuri
George Clooney
George ClooneyJewel Samad / AFP

Näyttelijä George Clooney on ottanut kantaa Oscar-palkintoja koskevaan kohuun. Elokuva-alan Variety-lehden haastattelema Clooney kutsuu palkinnot jakavaa Yhdysvaltain elokuva-akatemiaa taantuneeksi ja vaatii sitä pyrkimään parempaan.

Useat nimekkäät afroamerikkalaiset ovat vaatineet Oscar-gaalan boikotointia. Syynä vaatimuksiin on se, että jo toisena peräkkäisenä vuonna kaikki ehdolla olevat 20 näyttelijää ovat valkoisia.

Esimerkiksi tämän vuoden elämätyön Oscarin saava afroamerikkalainen elokuvaohjaaja Spike Lee on jo ilmoittanut boikotoivansa Oscareita.

Haastattelussa Clooney nosti esille neljä elokuvaa, joiden mustat näyttelijät olisivat ansainneet enemmän huomiota. Nämä elokuvat ovat Creed, Concussion, Beasts of No Nation _ja _Straight Outta Compton.

Clooney vaati elokuva-alaa myös takaamaan parempia rooleja ja mahdollisuuksia erivärisille näyttelijöille.

- Afroamerikkalaiset ovat mielestäni oikeassa siinä, että elokuva-ala ei edusta heitä. Vielä pahempi tilanne on latinoilla, Clooney sanoi.

Näyttelijä sanoi myös tukevansa Jennifer Lawrencen ja Patricia Arquetten kannanottoja palkkatasa-arvon aikaansaamiseksi Hollywoodissa.

Oscar-ehdokkaat ja myös voittajat valitsevassa elokuva-akatemiassa on noin kuusi tuhatta jäsentä, jotka työskentelevät filmialalla. Jäsenyys on elinikäinen.

Los Angeles Timesin vuonna 2012 tekemän selvityksen mukaan akatemian jäsenistä 94 prosenttia on valkoisia ja 77 prosenttia miehiä.

UCLA-yliopiston selvityksen mukaan Hollywoodin elokuva- ja tv-tuottajista 96 prosenttia on valkoisia.

Tämän vuoden Oscar-ehdokkaat julkistettiin viime viikolla. Palkinnot jaetaan 28. helmikuuta Los Angelesissa.