Tuntien lääkärireissu muutamassa minuutissa – nettilääkäri auttaa kotona

Nettilääkäripalvelu tuo asiakkaan kotisohvalle terveysalan ammattilaiset urheilulääkäristä uniterapeuttiin. Jo kymmenen vuotta sitten laskettiin, että nettilääkäri voisi korvata kolme neljästä terveyskeskuskäynnistä.

terveys
Medics24:n verkkosivu.

Jyväskyläläinen Medics24 rakentaa ja ylläpitää ilman ajanvarausta toimivaa nettilääkäripalvelua. Sen lisäksi, että aikaa ei tarvitse varata, lääkäriin ei myöskään tarvitse mennä – Medics24 kun toimii videopuhelulla.

Palvelu syntyi omasta kokemuksesta. Kun Medics24:n kehitysjohtaja Tero Nyman käytti lastaan lääkärissä, lääkärimatka kesken työpäivää kesti kaikkiaan neljä tuntia, josta lääkärin vastaanotolla kului viisi minuuttia.

Lääkärimatka kesti neljä tuntia, josta lääkärin vastaanotolla kului viisi minuuttia.

– Perusjuttu, antibiootit silmätulehdukseen, Nyman toteaa reissustaan.

Lääkäriä odotellessa Nymanilla oli aikaa pohtia, voisiko asian tehdä toisinkin. Ajatusta kollegoiden kanssa pallotellessa syntyi idea nykyisen Medics24:n pohjaksi.

Tero Nyman.
Jaana Polamo / Yle

– Suurin hyötyjien ryhmä ovat ikääntyvät, joille lääkärissä käyminen voi olla vaikeaa muutenkin. Siinä kotoa soittaminen varmasti helpottaa. Toinen ryhmä ovat juuri lapsiperheet, Nyman sanoo.

Helsinkiläinen silmätautien erikoislääkäri Juhani Pietilä on tehnyt ikänäön korjausleikkauksen käyneitten potilaiden jälkikontrolleja etäyhteydellä.

– Kokkolasta oli potilas, jolta oli korjattu lukunäkö, kun kädet eivät enää riittäneet. Sanoin hänelle, että ota päivän lehti ja lue sitä. Sen jälkeen katsoin silmää läheltä, että miltä se näyttää, Pietilä kertoo.

Kaikkeen ei video pysty

Huono puoli etälääkärissä on se ilmeinen, eli kosketusyhteyden puuttuminen.

– Tärkeintä tässä on se, mitä potilas kertoo: missä tuntuu ja mitä. Toinen on katsominen, esimerkiksi ihottumat ja monet silmäongelmat voidaan todeta ihan katsomalla, Pietilä sanoo.

Toiseksi esimerkiksi Pietilä nostaa verenpainepotilaat.

Eihän siinä enää lääkäriin tarvitse mennä, vaan lähettää tulokset lääkärin tulkittavaksi.

Juhani Pietilä

– He mittaavat itse paineensa, mittaavat pulssin, ottavat tarvittaessa verensokerin, ja joillekin annetaan jopa oma ekg-piuha. Eihän siinä enää lääkäriin tarvitse mennä, vaan lähettää tulokset lääkärin tulkittavaksi. Tulkintansa perusteella lääkäri sitten katsoo, että miten asiassa edetään, sanoo Pietilä.

Medics24:llä on rajoitettu reseptinkirjoitusoikeus videopuhelun avulla tehtyihin diagnooseihin, eikä videopuhelun kautta voi tehdä aivan kaikkea.

– Silmälääkärinä minulla jäävät tekemättä perustutkimukset. En voi videopuhelulla mitata näön tarkkuutta enkä lasien tarkkaa arvoa. Pitäisin tätä ennen kaikkea kokeneiden lääkäreiden työtapana, pitää olla potilaskokemusta, ettei mene arvailuksi, Pietilä sanoo.

Videolääkärin tietosuoja on hoidettu siten, että lääkärin ja potilaan videopuhelu toimii samanlaisella suojatulla yhteydellä kuin pankkipalvelut. Videoyhteyksiä ei myöskään tallenneta minnekään.

STM rinnastaa etälääkärin perinteiseen, Kela korvaa

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi syksyllä etälääkäripalveluja. Ministeriön kanta on, että etälääkäri on pääsääntöisesti verrannollinen perinteiseen vastaanotolla käymiseen.

– Näemme, että palvelun antamisen kanava ei ole oleelinen, vaan lainsäädännön edellytykset muun muassa potilasturvallisuudesta ja tietoturvasta pitää ottaa huomioon vastaavalla tavalla kuin muussakin palvelutoiminnassa, sanoo kehittämispäällikkö Maritta Korhonen STM:stä.

Kaikki samat säännökset pätevät, eikä erillissäännöksiä ole.

Maritta Korhonen

Olennaisena STM pitää sitä, että terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi etävastaanoton sopivuuden potilaskohtaisesti.

– Muuten kaikki samat säännökset pätevät, eikä erillissäännöksiä ole, Korhonen toteaa.

STM:n linjauksen jälkeen Kela korvaa nettilääkärin palvelut sen mukaan mitä laissa yksityisestä terveydenhuollosta säädetään.

– Kun toimijalla on toimilupa järjestää vastaanottotoimintaa, Kela korvaa kuten perinteiselläkin vastaanotolla, tiivistää etuuspäällikkö Reija Jääskeläinen Kelasta.

Korvushakemukset nettivastaanotoista ovatkin jo lisääntyneet Kelassa.

– Meillä ei ole ollut lupaa niitä korvata, mutta nyt voimme lähteä niitäkin korvaamaan. Kuntouttavaa psykoterapiaa tosin on korvattu jo aiemmin, Jääskeläinen sanoo.

Kela lupailee tiedottaa korvauksista tarkemmin tällä tai ensi viikolla.

Toiminta vielä pienimuotoista

Medics24:n toiminta on vielä verraten suppeaa, lääkäreitä on kymmenkunta. Jatkuva rekrytointi on kuitenkin päällä.

– Rekrytointiin on suhtauduttu pääosin positiivisesti, eikä täystyrmäyksiä ole juuri tullut. Kun esittelimme tätä lääkäripäivillä, vain pari henkilöä suhtautui hyvin skeptisesti konseptiimme, Nyman sanoo.

Keväällä lääkäreiden käyttöön on tulossa myös potilasrekisteri, jossa on yhteys kansalliseen terveysarkistoon KANTA:aan.

Nyman uskoo, että ihmiset ovat valmiita ottamaan etäprosessit käyttöön.

– Tekniset laitteet ja esimerkiksi videoneuvottelut ovat monelle jo arkea, ja ihmiset ovat viime vuosina oppineet ottamaan uusia innovaatioita käyttöön nopeasti, hän arvioi.

Videolääkäri kiinnostaa maailmalla

Videopuhelulääkäristä on kiinnostuttu myös maailmalla. Palvelua ollaan viemässä Israeliin, Marokon kautta Afrikkaan, ja palvelua esitellään myös Saksassa.

– Samat ongelmat toistuvat maasta toiseen. Etälääkärin avulla palvelut on mahdollista saada myös harvaan asutuille alueille, joilla palveluista on pulaa. Joissain paikoissa maailmassa taas on jopa vaarallista, Nyman sanoo.

Maailmalle meneminen ei kuitenkaan ole helppoa.

– Vaikka tuote olisi kuinka hyvä, monen asian täytyy osua kohdalleen, Nyman toteaa.

Haastattelut tekivät Jaana Polamo ja Virpi Kotilainen.